Οι ανάγκες της Ευρώπης για φυσικό αέριο δεν είναι εκείνες, όπως αρχικά εκτιμήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και η προοπτική των επενδύσεων σε τερματικούς σταθμούς LNG έχει αρχίσει να επαναξιολογείται. Το ερώτημα πλέον είναι οι προοπτικές των τεσσάρων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων για νέους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα. 

Σήμερα 14 νέα FSRU βρίσκονται υπό κατασκευήν στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση για αέριο έχει μειωθεί κατά 17% και οι ΑΠΕ θα διευρύνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα. Η συζήτηση που έχει ανοίξει αφορά στις προοπτικές των τεσσάρων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων για νέους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα, ένας εκ των οποίων αφορά τη Θεσσαλία και τον Βόλο. Η πτώση της ζήτησης ενδέχεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα αποθηκευτική δυναμικότητα, ακόμα και σε αδρανείς επενδύσεις.

Πρόκειται για το δεύτερο FSRU της Αλεξανδρούπολης (όμιλος Κοπελούζου), το «Διώρυγα GAS» στην Κόρινθο (Μotor Oil), της Elpedison στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και της Mediterranean Gas στο λιμάνι του Βόλου. Στον βαθμό που υλοποιηθούν, μαζί με τη Ρεβυθούσα και τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης (Gastrade), που κατασκευάζεται ήδη και αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, θα αυξήσουν την ετήσια δυναμικότητα διαχείρισης LNG της Ελλάδας στα 25 δισ. κ.μ., δηλαδή περίπου τετραπλάσια της σημερινής ζήτησης.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι θα κάνουν πίσω, αλλά το γεγονός και μόνο ότι οι δυο πρώτοι αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ίδιο και για την επένδυση της Mediterranean Gas στο λιμάνι του Βόλου, που τόσες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει.

«…Χρειαζόμαστε απλώς λίγο περισσότερο χρόνο πριν πάρουμε την τελική απόφαση», ήταν η απάντηση που έδωσε στους αναλυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Κοπελούζος: «Το μελετάμε, δεν είναι κάτι το εύκολο», δηλώνει μιλώντας στην «Καθημερινή» o επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, επισημαίνοντας και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία.

Η Mediterranean Gas δεν έχει επί του παρόντος τοποθετηθεί δημοσίως, και ενδεχομένως να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την επένδυση στη Θεσσαλία.

Θα φανεί σύντομα…

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr