Σηµαντική υπεραπόδοση κατέγραψαν τα ελληνικά οµόλογα έναντι των υπόλοιπων οµολόγων της Ευρωζώνης, µε τους 5ετείς ελληνικούς τίτλους µάλιστα να «ισοφαρίζουν» τους ισπανικούς, λαµβάνοντας ώθηση από την αναβάθµιση της Ελλάδας από τη Fitch Ratings το βράδυ της Παρασκευής.

Και αυτό διότι εκτός του ότι η Fitch αποτελεί τον τέταρτο οίκο –από τους πέντε (πλέον) που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– ο οποίος βαθµολογεί την Ελλάδα σε (χαµηλή, «ΒΒΒ-») επενδυτική βαθµίδα, ανοίγει παράλληλα και η πόρτα για ένταξη των ελληνικών οµολόγων στους περισσότερους διεθνείς δείκτες για πρώτη φορά µετά την κρίση χρέους.

Αυτό θα σηµάνει την ενίσχυση των εισροών στα ελληνικά οµόλογα, οι οποίες ωστόσο θα γίνουν ακόµη πιο έντονες όταν και η Moody’s ακολουθήσει τους Fitch, S&P, DBRS και Scope Ratings, καθώς είναι ο µόνος οίκος που βαθµολογεί τη χώρα ακόµη σε επίπεδο junk. Αξίζει να σηµειώσουµε πως η Moody’s και η S&P έχουν τη µερίδα του λέοντος στην αγορά και συνεπώς το µεγαλύτερο «πελατολόγιο», καθώς «κατέχουν» το 40% η κάθε µία των αξιολογήσεων διεθνώς.

Ετσι η απόδοση των 10ετών ελληνικών οµολόγων κατέγραψε βουτιά της τάξης του 3,5% τη ∆ευτέρα και διαµορφώθηκε στο 3,51% και στα χαµηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2022, τη στιγµή που οι τίτλοι των υπόλοιπων χωρών είδαν τις αποδόσεις τους να ενισχύονται ελαφρώς. Πλέον απέχουν µόλις 59 µονάδες βάσης από τα αντίστοιχα γαλλικά, 50 µ.β. από τα πορτογαλικά και περίπου 15 µ.β. από τα ισπανικά, ενώ συνεχίζουν να διαπραγµατεύονται σταθερά κάτω από τις ιταλικές αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες. Εκτός αυτού, η απόδοση των 5ετών ελληνικών οµολόγων «ισοφάρισε» αυτήν των αντίστοιχων ισπανικών, στο 2,92%. Σηµειώνεται πως το spread της Ελλάδας έναντι της Γερµανίας είναι στις 116 µ.β., έχοντας καταγράψει πτώση 119 µ.β. από τις αρχές του έτους, την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Η Fitch τόνισε πως η αναβάθµιση της Ελλάδας αντανακλά την ευνοϊκή δυναµική του δηµόσιου χρέους, τη δέσµευση της κυβέρνησης για δηµοσιονοµική εξυγίανση, την ανθεκτική ανάπτυξη και τη βελτίωση που έχει σηµειώσει ο τραπεζικός τοµέας.

Ο οίκος βελτίωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2,4% το 2023 (από 2,3% προηγουµένως) και στο 2,4% το 2024-2025 λόγω του χαµηλότερου πληθωρισµού, της συνεχιζόµενης απορρόφησης των κεφαλαίων της Ε.Ε. και της βελτίωσης της εµπιστοσύνης. Η Fitch αναµένει να συνεχιστεί η δηµοσιονοµική εξυγίανση, µε το πρωτογενές πλεόνασµα να αυξάνεται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,2% το 2024-2025.

Οσον αφορά το χρέος, σύµφωνα µε το βασικό σενάριο της βελτίωσης της δηµοσιονοµικής πορείας και της σταθερής ονοµαστικής ανάπτυξης, η Fitch αναµένει ότι ο δείκτης δηµόσιου χρέους/αεπ θα µειωθεί στο 160,8% το 2023 και στο 141,2% έως το 2027, µια µείωση 65 ποσοστιαίων µονάδων από το υψηλό του 206% το 2020, που αποτελεί από τις καλύτερες επιδόσεις µεταξύ όλων των χωρών τις οποίες βαθµολογεί ο οίκος.

Η κίνηση της Fitch ανοίγει τον δρόµο για ένταξη των ελληνικών οµολόγων σε διεθνείς δείκτες, καθώς πλέον ικανοποιούν το κριτήριο της βαθµολογίας investment grade από τουλάχιστον δύο εκ των τριών µεγαλύτερων οίκων (S&P, Moody’s, Fitch) που απαιτούν οι πάροχοι αυτών των δεικτών. Ετσι θα µπορούν να ενταχθούν τον Ιανουάριο σε δείκτες όπως οι iboxx, Bloomberg Barclays Euro Sovereign indices και FTSE’S Eurozone Government Broad IG. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η επιλεξιµότητα των ελληνικών οµολόγων θα οδηγήσει αυτοµάτως σε εισροές 6-10 δισ. ευρώ, όση δηλαδή θα είναι περίπου και η εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού ∆ηµοσίου το επόµενο έτος (7-10 δισ. ευρώ).

∆ηµοσιονοµική σύνεση

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας από την πλειονότητα των οίκων πάντως, όσο σηµαντικό επίτευγµα κι αν είναι, δεν σηµαίνει πως βάζει και τέλος στις προκλήσεις για την Ελλάδα, ούτε και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα συνεχίζει να έχει τη χαµηλότερη βαθµολογία στην Ευρωζώνη και απέχει ακόµη πολλά σκαλοπάτια από το χαµηλό Investment grade που βρίσκεται σήµερα µέχρι την κατηγορία του «Α» που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους. Η δηµοσιονοµική σύνεση είναι απαραίτητη για να έρθουν και άλλες αναβαθµίσεις, συνεπώς πρέπει να είναι διαρκής.

Ελευθερία Κουρταλή, Καθημερινή