«Φρένο» πάτησε στις οργανωμένες εκδρομές θρησκευτικού περιεχομένου στους Αγίους Τόπους, ο πόλεμος που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή

Οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ακόμη και για οργανωμένα ταξίδια τον Ιανουάριο του 2024, αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι που περιμένουν να δουν τις εξελίξεις.

Η καταστροφή για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού είναι άνευ προηγουμένου, πόσο μάλλον για εκείνες που το έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο όπως το πρακτορείο “Ierousalim Travel” στη Λάρισα όπως εξηγεί ένας εκ των υπευθύνων.

Με τα τηλέφωνα να χτυπούν ασταμάτητα και αποκλειστικά για ακυρώσεις, ο υπεύθυνος εξηγεί ότι πέρα από την περίοδο του κορονοϊού ποτέ δεν συνέβη κάτι ανάλογο.

«Έχουμε παγώσει όλοι. Από το περασμένο Σάββατο που ξέσπασε ο πόλεμος και ανατράπηκαν τα πάντα, δεν προλαβαίνουμε να ακυρώνουμε προγραμματισμένα ταξίδια όχι απλά των επόμενων ημερών αλλά των επόμενων μηνών. Ο κόσμος είναι λογικό να ανησυχεί και να φοβάται και εμείς κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να μη βγει χαμένος αφού για τα ταξίδια των επόμενων ημερών τα πάντα ήταν πληρωμένα. Πολλοί είναι εκείνοι που τηλεφωνούν και ζητούν τα χρήματά τους πίσω. Είμαστε σε επικοινωνία με τα καταλύματα, τις αεροπορικές εταιρείες, την πρεσβεία και όλους τους εμπλεκόμενους για να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα των προσκυνητών. Δυστυχώς κάποιοι χάνουν την ψυχραιμία τους, αλλά είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Δεν θα αφήσουμε να βγει κανένας χαμένος. Ακολουθούμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες» εξηγεί.

Όντας το μοναδικό πρακτορείο αποκλειστικά θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα είχαν προγραμματισμένα αρκετά ταξίδια με πρώτο ένα 8ήμερο στις 17 Οκτωβρίου σε Αγίους Τόπους και Σινά με 30 προσκυνητές από τον νομό Λάρισας, ενώ ήταν καθαρή τύχη το γεγονός ότι είχαν ολοκληρώσει στις Αρχές Σεπτεμβρίου ένα οδοιπορικό στην Αγία Γη.

Πάντως, όπως λέει , ο πόλεμος ήταν η χαριστική βολή αφού από την ερχόμενη Δευτέρα όπως λέει χαρακτηριστικά το γραφείο δεν θα έχει απολύτως τίποτα να διαχειριστεί. «Πάθαμε ζημιά με τις πλημμύρες, αφού πολλοί προσκυνητές μας προέρχονται από περιοχές που επλήγησαν. Πριν καλά καλά συνέλθουμε ήρθε ο πόλεμος. Πρώτη φορά από το 1973 σταμάτησαν τα ταξίδια λόγω πολέμου. Ο κόσμος μας καλεί μόνο για να ζητήσει τα χρήματά του πίσω ή για να ακυρώσει. Ό,τι είχαμε για Οκτώβριο Νοέμβριο ακυρώθηκε και πλέον και ακυρώθηκαν και τα προγραμματισμένα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, το οδοιπορικό του Δεκεμβρίου σε Αίγυπτο και Όρος Σινά και τα Θεοφάνεια στους Αγίους Τόπους. Ο κόσμος με όσα βλέπει έχει τρομάξει και δύσκολα θα αποφασίσει κάτι, ακόμη και για αρκετούς μήνες μετά. Ευχόμαστε άμεσα να λήξει ο πόλεμος. Προσευχόμαστε για τους συνεργάτες - φίλους μας σε Ισραήλ - Παλαιστίνη αλλά και για όλους τους Αγιοταφίτες πατέρες μας απανταχού στην Αγία Γη, η Παναγιά μαζί τους. Ευχόμαστε άμεσα να επικρατήσει η ηρεμία και η λογική» λέει και καταλήγοντας προσθέτει ότι η πολιτεία τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να τους στηρίξει, όπως συνέβη και την περίοδο του κορονοϊού προκειμένου να μη χαθούν οι επιχειρήσεις που δούλευαν με το Ισραήλ, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου είναι τεράστιες στον τουρισμό.

Νατάσα Πολυγένη, Ελευθερία