Εως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα πρώτα έργα υποδομής για την ανάπτυξη του πολυτελούς θερέτρου Varko Bay στη χερσόνησο Βαρκό, που βρίσκεται στην Πάλαιρο του Δήμου Ακτίου-βόνιτσας. Σύμφωνα με χθεσινή παρουσίαση από τη βελγική εταιρεία RND Investments, που είναι ο φορέας της ανάπτυξης, μετά την πρόσφατη έγκριση του προεδρικού διατάγματος θα οριστικοποιηθούν τα τελικά σχέδια, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσει το έργο των 182 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του Varko Bay το 2026», ανέφερε χθες ο κ. Λέον Βαν Ντερ Χέιντεν, επικεφαλής του ομίλου της RND Investments. Οπως επισήμανε ο ίδιος, η ιδέα της δημιουργίας του θερέτρου στην περιοχή αυτή ξεκίνησε πριν από 10 και πλέον χρόνια, όταν ο ίδιος και η γυναίκα του επισκέφθηκαν το σημείο. Ακολούθησε μακρόχρονη διαδικασία αγοράς συνολικά 11-12 οικοπέδων (συχνά με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες), τα οποία πλέον έχουν ενοποιηθεί σχηματίζοντας μια ενιαία έκταση 181 στρεμμάτων, στην οποία σχεδιάζονται τουριστικές υποδομές συνολικής επιφανείας 27.000 τ.μ.

Το 70% εξ αυτών θα αφορά μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας Banyan Tree του ομίλου Accor, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αφορά επώνυμες κατοικίες (branded residences), που θα διατεθούν προς πώληση. Συνολικά θα δημιουργηθούν 116 «κλειδιά» και 45 κατοικίες. Οι αγοραστές θα έχουν μια σειρά από δυνατότητες, όπως η εκμίσθωση και εκμετάλλευση των ακινήτων, αποκλειστικά σε συνεργασία με το ξενοδοχείο, καθώς και άλλες παροχές. Οπως ανέφεραν χθες οι επενδυτές, θα πρόκειται για το πρώτο θέρετρο της Banyan Tree στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ θα αποτελεί και το πρώτο που θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο LEED Gold για τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χέιντεν, πρόθεση της RND Investments είναι να πωλήσει το έργο κάποια στιγμή μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις τιμές πώλησης των κατοικιών. Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα γίνει μέσω ενός συνδυασμού τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων.

Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι επενδυτές σημειώνουν τον κατά 19% αυξημένο αριθμό τουριστών σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, όπως επίσης και τον μεγάλο αριθμό διεθνών πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο του Ακτίου, που απέχει περίπου 30 λεπτά οδικώς. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι το θέρετρο θα προσελκύσει επισκέπτες από τις περισσότερες χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης και από το Ισραήλ.

Λ. Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)