Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθούν και άλλοι «εθνικοί πρωταθλητές», οι οποίοι θα μπορέσουν να σταθούν επάξια στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο προσφέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό υπογράμμισαν κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες από τον χώρο της βιομηχανίας στο πλαίσιο του Capital Link, τονίζοντας πως δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική πρόοδος, εάν δεν αλλάξουν επίπεδο και μέγεθος οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών και ο θεσσαλός Γιάννης Καντώνιας της Cosmos Aluminium.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Imerys Hellas, Αθανάσιο Κεφαλά είναι η άρση μιας σειράς εμποδίων, τα οποία ταλανίζουν ακόμη την ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως ο πολύ αργός κύκλος των αδειοδοτήσεων, η πολυνομία, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η έλλειψη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και το πολύπλοκο εργατικό πλαίσιο. «Είμαστε ικανοί να κάνουμε πρωταθλητισμό… ας μας δοθεί ελεύθερο πεδίο και θα κερδίσουμε μετάλλια και ρεκόρ στο διεθνή στίβο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να φέρουν πίσω, τους ταλαντούχους νέους που εγκατέλειψαν την χώρα τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι οι «πρωταθλητές του αύριο».

Η μάχη της εξωστρέφειας

«Τρομερή ευκαιρία» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Aluminium, Γιάννης Καντώνιας το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλώνοντας πεπεισμένος πως η ελληνική επιχειρηματικότητα θα την εκμεταλλευθεί πλήρως, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και στελεχωμένη. Δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του κατά πόσο αυτός ο πακτωλός χρημάτων που θα εισρεύσουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια θα διανεμηθεί δίκαια στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Καντώνιας από την πλευρά του, σχολιάζοντας την στήριξη που θα περίμενε από την ελληνική πολιτεία σημείωσε ότι δεν χρειάζεται κρατική προστασία, αρκεί όπως είπε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες τις ισονομίας με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το ενεργειακό κόστος, το οποίο παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Κλείνοντας υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις εταιρείες του εξωτερικού, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει να ξεπεράσουν έναν γενικότερο φόβο προς το άγνωστο. Θα πρέπει όπως είπε να δουλέψουν στο θέμα της νοοτροπίας και της αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας πως χρειάζεται να επιδείξουν επαγγελματισμό και ειλικρίνεια στις σχέσεις με τους ξένους πελάτες τους, για να κερδίσουν τη μάχη της εξωστρέφειας.

Z.H. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Μανέτα mononews.gr)