Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ωστόσο απαιτούνται προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει στο δρόμο της πράσινης ενέργειας. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν για τον κλάδο όπως αυτά διαμορφώνονται από την μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope, εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η μελέτη παρουσιάζει τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας την πενταετία 2018-2022 και έρχεται σε μια σημαντική και επίκαιρη στιγμή καθώς εντός του επόμενου τριμήνου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και φυσικά η Ελλάδα- οφείλουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό τους για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μέχρι το τέλος του 2018 πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδιά τους, στα οποία θα περιέχεται και ο στόχος τους για τη διείσδυση Α.Π.Ε. το 20301.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κλιματικά γεωγραφική περιοχή. Περαιτέρω, όλες οι σχετικές μελέτες εκτιμούν εφιαλτικές συνέπειες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας στους +2°C. Για αυτό ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός οφείλει να θέτει την οικονομία της χώρας σε μονοπάτι οριστικής απεξάρτησης από όλα τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο ως το 2050, αν όχι νωρίτερα. Αυτό φυσικά ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η καταγραφή που έχει κάνει η WindEurope έδειξε ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αιολικής ενέργειας έως το 2022 είναι μεν αυξητικές, όμως πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν. Με τη μελέτη “Wind Energy in Europe: Outlook to 2022”, η WindEurope εκτιμά ότι στην Ευρώπη θα εγκατασταθούν 87 GW την πενταετία 2018-2022. Στο συντηρητικό σενάριο των εκτιμήσεών της, στην Ελλάδα μπορεί να εγκατασταθούν άνω των 1,3 GW κατά την πενταετία αυτή. Πρόκειται για αύξηση περί το 50% σε σχέση με την ισχύ που ήταν εγκατεστημένη το τέλος του 2017 στη χώρα μας. Μια ικανοποιητική αλλά όχι επαρκή προοπτική.

Με αφορμή την μελέτη της WindEurope, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε:

«Η Ελλάδα οφείλει να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της και να ξεπεράσει σημαντικά τη σημερινή εκτίμηση για νέες αιολικές εγκαταστάσεις στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να παραμείνει στο δρόμο της πράσινης ενέργειας. Για να συμβεί αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του να προωθήσουν μαζικά -με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές- όλες τις επιλογές αιολικής ενέργειας: στην ηπειρωτική χώρα, τα νησιά και τη θάλασσα, με μεγάλα έργα, με μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με υβριδικά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αλλά και με μικρότερες επενδύσεις όπως και με την προώθηση των μικρών ανεμογεννητριών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, ανάμεσα σε άλλα δήλωσε:

«Η αιολική ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για σταθερή περαιτέρω επέκταση στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά αυτή η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Οι προοπτικές για νέες επενδυτικές αποφάσεις είναι λιγότερο σαφείς. Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει τα σχέδιά τους για νέα αιολικά πάρκα μέχρι το 2030».

«Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 είναι κρίσιμα. Θα καθορίσουν τι ποσότητες νέων Α.Π.Ε. επιθυμούν τα κράτη, και πώς και πότε θα δημοπρατηθούν».

Οι προοπτικές της αγοράς

Όσον αφορά στην κατάσταση της αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση, οι ετήσιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί. Ειδικότερα, τα τελευταία 11 χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς έχει αυξηθεί από 6.7 GW το 2005 σε 13,9 GW το 2016. Το 2017 ήταν ένα έτος ρεκόρ φθάνοντας τα 16,8 GW.

Στα τέλη Ιουνίου 2018, η Ευρώπη είχε συνολικά 182 GW εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας (165 GW χερσαία και 16,9 GW offshore). Η Γερμανία εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Τουρκία, Σουηδία, Πολωνία, Δανία και Πορτογαλία) έχουν περισσότερα από 5 GW εγκατεστημένη ισχύ ενώ οκτώ επιπλέον ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάνω από 1 GW εγκατεστημένη χωρητικότητα: Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία και Ρουμανία.

Το βασικό σενάριο του WindEurope παρέχει μια καλύτερη εκτίμηση της εγκατεστημένης δυναμικότητας στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό το σενάριο λαμβάνει υπόψη τα έργα υποδομών και την ισχύουσα νομοθεσία στις ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Επιπλέον, αντικατοπτρίζει την επίδραση των στόχων για το 2020, την ύπαρξη μακροπρόθεσμων εθνικών στόχων και τις δρομολογούμενες δημοπρασίες. Για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το βασικό σενάριο υποθέτει ότι όλα τα έργα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις και ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα. Οι στόχοι για το 2020 παρέχουν σαφή καθοδήγηση σχετικά με το ανάπτυξη της αιολικής χωρητικότητας. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας,  αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα και τη Δανία, οι νέοι γύροι δημοπρασιών δίνουν ελπίδες για ανάκαμψη το 2022».

insider.gr