Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές του "Ιανού" στην αγροτική οικονομία της Θεσσαλίας, κυρίως στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, αλλά και στην επαρχία Φαρσάλων.

Μια έκταση σχεδόν 200.000 στρεμμάτων μετατράπηκε σε λίμνη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς.

Πρόκειται για τεράστια έκταση αν αναλογιστεί κάποιος τη σφοδρότητα των βροχοπτώσεων και τα τεράστια ύψη βροχής που κατεγράφησαν σε αυτήν την έκταση, φτάνοντας τα 317 χιλιοστά βροχής στο Περτούλι και υπερβαίνοντας τα 200 χιλιοστά σε Μουζάκι και Καρδίτσα μέσα σε λίγες ώρες.

Την αποτίμηση της πλημμυρισμένης έκτασης πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας Δρ. Αθανάσιος Γκανάς (θεσσαλός από τα Τρίκαλα) και Δρ. Σωτήρης Βαλκανιώτης οι οποίοι παρήγαγαν το σχετικό χάρτη με χρήση οπτικών εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2.

«Η χωρική διακριτική ικανότητα των εικόνων είναι 10 μέτρα. Για την παραγωγή του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν τα κανάλια 12/8Α/4 (RGB) του δορυφόρου.

Ο χάρτης δείχνει την κατάσταση στο έδαφος νωρίς το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου και η πλημμυρισμένη έκταση στο έδαφος υπολογίζεται σε 195.000 στρέμματα», εξηγεί ο Δρ. Γκανάς.

«Στον δορυφορικό χάρτη οι πλημμυρισμένες εκτάσεις φαίνονται με γαλάζιο χρώμα, τα σύννεφα με λευκό, οι καλλιέργειες-δασικές εκτάσεις με πράσινο και οι βραχώδεις λοφοσειρές – αστικές περιοχές με ροζ. Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και οι κόκκινες γραμμές τις κύριες αρτηρίες του εθνικού οδικού δικτύου», προσθέτει ο ίδιος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η μεγάλη διάρκεια του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού, τα τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969, από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Λ. Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από in.gr)