Στο 44% της δραστηριότητας του 2019 έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής φέτος οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε βασικούς προορισμούς της χώρας, όπως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Με δεδομένο ότι η περυσινή χρονιά κινήθηκε περίπου στο 24% της δραστηριότητας του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία, η ανάκαμψη από το 2020 εκτιμάται πως διαμορφώνεται –κατά μέσον όρο– σε επίπεδα άνω του 50%. Μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 δείχνει ανάκτηση του 81% των διεθνών αφίξεων.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, είναι ανεπίσημα και τα συγκέντρωσε από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 17 Αυγούστου 2021, συγκρίνοντάς τα με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και του 2020.

Να σημειωθεί όμως ότι πέρυσι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν δύο ιδιαίτερα καλοί μήνες, ενώ η πανδημία ενέσκηψε στην Ευρώπη και οδήγησε σε περιορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις από τον Μάρτιο και μετά. Επομένως με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και εξαιρουμένης κάποιας ιδιαίτερα δυσάρεστης εξέλιξης κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, το στοίχημα της ανάκτησης του 40% της κίνησης του 2019 μοιάζει να κερδίζεται.

Ωστόσο, η ορατότητα για το πώς θα κινηθούν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παραμένει πολύ χαμηλή, ενώ οι πρώτες ανησυχίες πως η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ελέω της μετάλλαξης «Δέλτα», μπορεί να οδηγήσει σε ακυρώσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται.

Πρώτοι οι Γερμανοί

Μεταξύ των αγορών από τις οποίες έλκει ταξιδιώτες η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, πρώτη και μεγαλύτερη είναι η Γερμανία, ακολουθούμενη κατά σειρά από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία και μόλις στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο βασίλειο, που όμως «άνοιξε» ως αγορά με μεγάλη καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία. Πιο κάτω στην κατάταξη της λίστας με τις εθνικότητες με τις περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται, με τη σειρά, η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σερβία.

Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τον Ιούλιο, οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση 146,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021 της ΥΠΑ, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, καταγράφουν άνοδο +41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, που δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το -63,5%. 

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ηλία Γ. Μπέλλο Καθημερινή)