Την τοποθέτηση ενός αυτόματου πωλητή βιολογικού γίδινου γάλακτος σχεδιάζει μέσα στην νέα χρονιά ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Μετεώρων Αγρογάλ. Το μηχάνημα αναμένεται να τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις που διαθέτει ο συνεταιρισμός επί της οδού Σιδηροδρόμου 17 στην Καλαμπάκα, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο βιολογικό γάλο σε καθημερινή βάση.

Στον ίδιο χώρο θα πωλούνται και άλλα προϊόντα της περιοχής «Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το γάλα μέσω του αυτόματου πωλητή με το σήμα Αγρογάλ ενώ στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Καλαμπάκα όπως τραχανάς και μέλι από έναν τοπικό συνεταιρισμό γυναικών, ο οποίος θέλει να συγχωνευτεί με τον δικό μας συνεταιρισμό», σημειώνει ο πρόεδρος του Αγρογάλ Δημήτρης Κόττης, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη στην προεδρία του συνεταιρισμού και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία προγραμματισμού για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο ευελπιστούμε να ξεκινήσει μέσα στο 2022».

Παρά το γεγονός ότι ο συνεταιρισμός μετρά μόλις περίπου 5 χρόνια παρουσίας συστάθηκε το 2017-ωστόσο έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες. Αυτή την στιγμή ο Αγρογάλ αριθμεί 70 μέλη εκ των οποίων οι 52 είναι κτηνοτρόφοι και οι υπόλοιποι 18 καλλιεργητές σιτηρών και δημητριακών. Στους 1.500 τόνους κυμαίνεται η ετήσια παραγωγή γάλακτος «Σε όρους όγκου η παραγωγή ανέρχεται ετησίως στους 1.500 τόνους εκ των οποίων οι 800 τόνοι είναι βιολογικό γίδινο και πρόβειο γάλα και οι υπόλοιποι συμβατικό», σημειώνει ο κ. Κόττης λέγοντας παράλληλα ότι αφού γίνει η συλλογή του γάλακτος στη συνέχεια διοχετεύεται σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. «Φέτος το σύνολο των ποσοτήτων απορρόφησε η Τυράς που ανήκει στον όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, η οποία το χρησιμοποιεί είτε για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων είτε το εμφιαλώνει», συμπληρώνει ο κ. Κόττης.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις τιμές, ο συνεταιρισμός θα καταβάλει στους παραγωγούς 1,28 ευρώ το λίτρο για το βιολογικό γάλα και 1,18 ευρώ το λίτρο για το συμβατικό. Τέλος, μεταξύ των στόχων που έχει θέσει ο συνεταιρισμός για τα επό9μενα χρόνια είναι να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

Ματίνα Χαρκοφτάκη Foodreporter