Η φετινή Agrotica, η 27η, είναι η μεγαλύτερη που ποτέ διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-Helexpo, ενώ η ζήτηση συμμετοχής ήταν τέτοια που ακόμη και οι συνεδριακοί χώροι του «Ι. Βελλίδης» μετατρέπονται σε εκθεσιακούς, προκειμένου να φιλοξενηθούν, στο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης οι 1.950 εκθέτες που προέρχονται - άμεσοι και έμμεσοι- από 45 χώρες.

Στη συνέντευξη που δόθηκε ενόψει της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας τόνισε ότι η Agrotica ξεπερνάει πλέον το χώρο των Βαλκανίων και της  Ν.Α. Ευρώπης καθώς την Έκθεση θα επισκεφθούν και επαγγελματίες από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Τζήκας τόνισε ότι η Agrotica είναι η έκθεση των αγροτών και ζήτησε από τον αγροτικό κόσμο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να σεβαστεί και να αγκαλιάσει την διοργάνωση.

Παίρνοντας το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, είπε ότι η Agrotica ανήκει «στο Champion League της Ευρώπης στις αγροτικές εκθέσεις», ευρισκόμενη στην 4η θέση των πέντε μεγαλυτέρων εκθέσεων ενώ «πάει για την 3η θέση».

Ο κ. Ποζρικίδης τόνισε ότι οι εκθεσιακές συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση (ήταν 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014), ενώ οι εκθεσιακοί χώροι είναι αυξημένοι κατά 15%, καθώς η Agrotica 2018 συνολικά καλύπτει 39.000 τ.μ.

Τις «πύλες» της φετινής Agrotica θα περάσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών αναμένονται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην έκθεση θα βρεθούν επίσης περίπου 500 προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται μαζικά στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κα.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης ΔΕΘ-Helexpo και Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) /ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Από την συμβατική στην "έξυπνη" γεωργία, με τη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής». Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.

Η ελληνική γεωργία χρειάζεται εκμηχάνιση

Την επέκταση της λειτουργίας της Agrotica για μία ημέρα πρότειναν τόσο η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων(ΕΚΑΓΕΜ) Δήμητρα Εμμανουηλίδου, όσο και ο πρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων(ΣΕΑΜ) Σάββας Μπαλουκτσής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ελληνική γεωργία έχει απόλυτη ανάγκη εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα.

Ο κ. Μπαλουκτσής τόνισε πως είναι θετικό ότι η Agrotica συμπίπτει με την έναρξης κατάθεσης των Σχεδίων Βελτίωσης γιατί οι αγρότες πρέπει να καλύψουν και απο πλευράς μηχανικού εξοπλισμού τις τρομερές εξελίξεις στην αγροτική τεχνολογία. Ωστόσο, ο κ. Μπαλουκτσής προέβλεψε ότι πολλές αιτήσεις, ίσως οι 2 στις 3, δεν θα ενταχθούν στο ενισχυτικό μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί τα χρήματα είναι λιγότερα και οι ενδιαφερόμενοι περισσότεροι από τον προηγούμενο κύκλο. Ίσως θετικό όμως να είναι το γεγονός ότι τις αιτήσεις θα τις χειριστούν οι Περιφέρειες, συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ και αφορούσαν τον αριθμό και την ηλικία των γεωργικών ελκυστήρων και έκαναν αίσθηση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 - 160.000 τρακτέρ με μέση ηλικία άνω των 25 ετών, ενώ μόνο το 25% είναι ηλικίας έως 15 ετών. Ακριβή στοιχεία για τα γεωργικά μηχανήματα συνεχίζει να μη διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Με τη χρήση νέων ελκυστήρων και μηχανημάτων η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να μειωθεί ως και κατά 70%, αλλά η αγορά γεωργικών μηχανημάτων βρίσκεται σε καθίζηση την τελευταία δεκαετία. Το 2017 πουλήθηκαν μόνο 839 ελκυστήρες, όταν υπολογίζαμε ότι θα πουληθούν 1.300, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις του κλάδου μας θα έπρεπε να είναι στις 3.000 τρακτέρ», είπε ο κ Μπαλουκτσής.

Η κάμψη της αγοράς μηχανημάτων έχει πλήξει και τους Έλληνες κατασκευαστές παρελκομένων, περισσότερο ακόμη από τους εισαγωγείς, υποστήριξε η κ. Εμμανουηλίδου, τονίζοντας ότι ο ΕΚΑΓΕΜ, καταθέτει δύο προτάσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

«Θα πρέπει, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταβάλλονται απευθείας στους αγρότες, ενώ επίσης υποστηρίζουμε ότι ειδικά για τα αγροτικά προϊόντα χρειάζεται ένας ιδιαίτερος φορέας προώθησής τους στο εξωτερικό», τόνισε.

Ο υπεύθυνος της Agrotica Βασίλης Σπύρου είπε ότι η φετινή Agrotica, μέσα από τους εκθέτες αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Γεωργία Ακριβείας και στην Ενεργειακή Αξιοποίηση των παραπροϊόντων των εκμεταλλεύσεων.

Ο αναπλ. Γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής ενημέρωσε ότι για την διευκόλυνση εκθετών και επισκεπτών, έχουν δεσμευτεί χώροι στάθμευσης του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στον ΟΛΘ.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της Agrotica θα γίνουν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Αιμ. Ριάδης, στις 7 μ.μ., από τον υπουργό ΑΑ&Τ Βαγγέλη Αποστόλου.

Ζ.Η.