Με τη συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε η φετινή σεζόν για τους παραγωγούς κερασιών της επαρχίας Αγιάς, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια.

Αφενός γιατί οι παγετοί της άνοιξης είχαν ως συνέπεια να χαθεί το πλεονέκτημα της πρωιμότητας της επαρχίας, με αποτέλεσμα τα πρώτα κεράσια να πουληθούν σε μη ικανοποιητικές τιμές, αφετέρου εκφράζεται προβληματισμός για τη συγκομιδή του προϊόντος, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τέλος του μήνα, λόγω έλλειψης εργατών γης. Κι αν στις πρώιμες ποικιλίες η ζημιά από τον παγετό θεωρείται αντιμετωπίσιμη, στις όψιμες το πλήγμα αναμένεται μεγαλύτερο, αφού τα κεράσια χτυπήθηκαν και από τον λίβα του Μεγ. Σαββάτου και ανήμερα του Πάσχα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κισσάβου Γιώργος Ζέικος «δυστυχώς λόγω παγετών βρισκόμαστε ένα δεκαήμερο πίσω στη συγκομιδή. Έτσι οι συμφωνίες με τους εμπόρους κατρακύλησαν γρήγορα από τα 5-7 ευρώ με το άνοιγμα της αγοράς στα 2,5-3 ευρώ το κιλό, αφού στην πιάτσα κυκλοφόρησαν κεράσια κι άλλων περιοχών. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές, κυρίως από Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία, καθώς το προϊόν είναι ανάρπαστο στις διεθνείς αγορές. Σχετικά με την έλλειψη εργατών γης οι παραγωγοί αναμένουν με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το πλαφόν στην απασχόληση των μετακλητών εργατών γης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαθέσιμες -από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- 150 θέσεις αλλοδαπών εργατών γης, καλύφθηκαν πολύ γρήγορα στις αρχές Μαΐου, ενώ η ζήτηση μόνο στην επαρχία Αγιάς υπολογίζεται στα 1.500 άτομα περίπου» καταλήγει ο γνωστός Συνεταιριστής.
Σχετικά με τους εργάτες γης, μεμονωμένοι παραγωγοί της επαρχίας Αγιάς δηλώνουν αναστατωμένοι και αποφασισμένοι αν το πρόβλημα δεν λυθεί μέσα στην εβδομάδα, να αντιδράσουν δυναμικά. «Κάθε μέρα που χάνεται και τα κεράσια μένουν στα δέντρα είναι χάσιμο στην τιμή και επικίνδυνο να χτυπηθούν από τα καιρικά φαινόμενα» δηλώνουν χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η συγκομιδή στις όψιμες ποικιλίες τοποθετείται χρονικά περί τις 10 Ιουνίου.
Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των κερασιών από παραγωγούς σε πάγκους και λαϊκές αγορές, αυτές κυμαίνονται στα 3,5-4 ευρώ/κιλό.  
Από την πλευρά τους παραγωγοί κερασιού πρώιμων ποικιλιών Primolat και Early Lorry από την περιοχή του Τυρνάβου δηλώνουν πως «υπάρχει παραγωγή κυρίως σε ορεινά κτήματα, γιατί στα υπόλοιπα υπάρχουν ζημιές από παγετό. Οι τιμές στη χονδρική, όπως και πέρυσι για το προϊόν πρώτης ποιότητας σε χαρτόκουτο, θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως έγινε και πέρυσι, οπότε έπιασαν έως και 5 ευρώ το κιλό».
Γιώργος Ρούστας Ελευθερία