Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν πρόσφατα δύο επενδυτικά σχέδια της εταιρείας «Γαιωέργα Κ&Π», τα οποία αφορούν στην ίδρυση θερμοκηπιακών μονάδων υδροπονικού τύπου στον Βόλο.

Ειδικότερα, με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, εντάχθηκαν στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στον Αλμυρό Βόλου, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 1.341.299,83 ευρώ, και στον δήμο Βόλου, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 952.304,83 ευρώ. Η ενίσχυση που θα λάβει για την υλοποίηση των δύο έργων, με τη μορφή της επιχορήγησης, ανέρχεται σε 670.649,92 ευρώ για το project του Αλμυρού και σε 476.152,41 ευρώ γι’ αυτό του Βόλου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον Πέτρο Καραναστάση, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας PK Energy, και τον μηχανολόγο μηχανικό Χρήστο Παπαγεωργίου. Σημειώνεται ότι οι αγορές των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των θερμοκηπίων «γειτνιάζουν», καθώς τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση των θερμοκηπίων.

Να σημειωθεί ότι βάσει του καταστατικού της, η «Γαιωέργα Κ&Π», πέρα από τη λειτουργία και εκμετάλλευση θερμοκηπίων, μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη λειτουργία και εκμετάλλευση συσκευαστηρίου οπωοπωροκηπευτικών προϊόντων, στην παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία κάθε είδους αγροτικών προϊόντων συσκευασμένων ή μη.

«Ζεστή» η αγορά των θερμοκηπίων

Ο κλάδος των θερμοκηπίων παρουσιάζει αξιοσημείωτη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα την κίνησή τους έκαναν οι Δημήτρης Πρίντζιος, επί 30 χρόνια SVP Buying στη Διεύθυνση Αγορών του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος, απ’ όπου και αποχώρησε πρόσφατα, και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΒ, που από κοινού με τους Τρύφωνα Κολλίντζα και Κωνσταντίνο Καζαντζή ίδρυσαν την εταιρεία «Sunterra Οικολογικά Θερμοκήπια», που θα δραστηριοποιηθεί στην καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου, στην καλλιέργεια ντοματών θερμοκηπίου, στις εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών στεγάστρων, θερμοκηπίων κλπ, στο χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών και στο λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Άλλες εταιρείες που επενδύουν στα θερμοκήπια είναι η Wonderplant, εταιρεία στην οποία διατηρεί ποσοστό ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και διαθέτει στην περιοχή της Πετρούσας στη Δράμα 160 στρέμματα θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας και συσκευαστηρίου, όπου παράγει και συσκευάζει ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας, με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 10.000 τόνων ντομάτας ετησίως, τα Θερμοκήπια Θράκης, που υλοποιούν επενδυτικό πλάνο ύψους κοντά στα 15 εκατ. ευρώ για την επέκταση των θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, και η Bellamia Farms, που αποτελεί την επένδυση του fund Waterfall Capital στον εγχώριο κλάδο της ντομάτας, ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Σπύρος Πιστικός