Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις που επέβαλε στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας, για επιπλέον έξι μήνες έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, αναφέρει ανακοίνωση του Incofruit Hellas, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση, "θα οδηγήσει αναμφίβολα σε ρωσικά αντίποινα, με τη μορφή παράτασης του εμπάργκο που επέβαλε ο Putin τον Αύγουστο του 2014, το οποίο έχει ήδη, παραταθεί αρκετές φορές.

Ως αποτέλεσμα αυτού του εμπορικού αποκλεισμού, η εξαγωγή ορισμένων τροφίμων στην Ρωσία έχει σταματήσει εντελώς". Συμπληρώνει δε, ότι ο μηδενισμός της εξαγωγής ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στην Ρωσία έχει κοστίσει στον τομέα αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία επτά χρόνια.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΏΓΕΣ ΘΕΡΙΝΏΝ ΦΡΟΥΤΏΝ

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές για το διάστημα 1/5 – 16/7, συνεχίζονται αυτές των θερινών φρούτων, ενώ συνεχίζονται και οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών, με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού. Ειδικότερα: • Κεράσια: -7,6% • Βερίκοκα: -35,1% • Ροδάκινα: -66,7%

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΞΑΓΏΓΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς (+5,9%) έναντι πέρυσι, παρά τη χαμηλή ζήτηση, με τους κυριότερους προορισμούς να είναι Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία. Άνοδο καταγράφει και ο όγκος πωλήσεων στα πεπόνια (+23,4%) για το διάστημα 1/1-16/7.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΞΑΓΏΓΗ ΣΤΑΦΥΛΙΏΝ

Υπογραμμίζεται δε, ότι ξεκίνησε και η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών μετά και το πέρας των αιγυπτιακών, με τις τιμές να έχουν διαμορφωθεί στα ίδια με πέρσι, χαμηλά για την εποχή, επίπεδα. "Eίναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι η ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες, προς το παρόν είναι σχετικά σταθερά. Το HoReCa δεν λειτουργεί ακόμα με πλήρη ταχύτητα", αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης.

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Αναφορικά με τις τιμές, τα πυρηνόκαρπα έχουν διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με τον καιρό στις χώρες προορισμού να είναι άστατος, με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και με βροχές και πλημύρες Οι χαμηλές τιμές άλλων καλοκαιρινών φρούτων, όπως το καρπούζι, έχουν ωθήσει τις τιμές και για τα πυρηνόκαρπα, παρά τη μειωμένη ευρωπαϊκή τους παραγωγή.

FnB