Την έντονη, όπως είναι γνωστό, αντίδραση αμβυκούχων («διήμεροι» παραγωγοί) και αμπελοκαλλιεργητών έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τη μετονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς, που εδώ και δεκαετίες παράγουν, σε «απόσταγμα φρούτων», μετονομασία που θα ισχύει για τους παραδοσιακούς παραγωγούς και όχι για τη βιομηχανική παραγωγή, όπου διατηρείται η γνωστή ονομασία των προϊόντων.

Πέραν ωστόσο του «μετώπου» με την Κυβέρνηση, οι αμβυκούχοι καταφεύγουν στη δικαιοσύνη ενάντια στην Ομοσπονδία τους, τη σύμφωνη γνώμη της οποίας επικαλέστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, κάνοντας γνωστή την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στη μετονομασία.

Αντιπροσωπεία αμβυκούχων κατέθεσε την Παρασκευή στη Λάρισα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ομοσπονδίας τους (σ.σ. εδρεύει στη Λάρισα και έχει θεσσαλονικιό πρόεδρο), η οποία ομοσπονδία συμφωνεί με την μετονομασία σε απόσταγμα "φρούτων".

Την αίτηση, που θα συζητηθεί στα δικαστήρια της Λάρισας αύριο Τρίτη, υπογράφουν 16 αμβυκούχοι - καλλιεργητές από Τύρναβο, Ελασσόνα, Λαμία και Ηράκλειο Κρήτης.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες απο Βαγγέλη Κακάρα, Ελευθερία)