Μέχρι και τις 15 Μαΐου θα µπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι του προγράµµατος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», στην ηλεκτρονική πλατφόρµα που άνοιξε χθες. Μέσω του προγράµµατος του ΥΠΕΝ, συνολικού προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών ισχύος έως 50 kW από επαγγελµατίες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνοµοι.

Οι ωφελούµενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, µε το ποσό της επιδότησης να µη σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας που λαµβάνουν οι αγρότες. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραµµα είναι ο ωφελούµενος να µην έχει ξεκινήσει καµία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθµό. Η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει µε βάση δύο οµάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού ποσού. Η πρώτη οµάδα προτεραιότητας αφορά αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW και η δεύτερη για φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW. Οι αιτήσεις σε κάθε οµάδα θα κατατάσσονται µε βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραµµα θα υπάρχουν και επιλαχόντες. Για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρµόζεται ο ενεργειακός συµψηφισµός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31 kW έως 50 kW συµψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συµπίπτει την ίδια χρονική στιγµή µε την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθµού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζηµιώνεται µε µια σταθερή τιµή από τον ∆ιαχειριστή Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (∆ΑΠΕΕΠ - ως απλός αυτοπαραγωγός). Στο µεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραµµα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» από επαγγελµατίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8 kW, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, από τον Μάιο

Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις – Παράταση του προγράµµατος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

έως τον Σεπτέµβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύµα, έπειτα από απόφαση της ∆ΕΗ. Με την ένταξη στο πρόγραµµα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», σύµφωνα µε την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ένας µέσος αγρότης (µε ετήσια κατανάλωση 30.000 kWh) θα πετύχει µείωση του λογαριασµού ρεύµατος σε ετήσια βάση έως και 3.600 ευρώ. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες και την παράταση του προγράµµατος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ, έως τις 15 Μαΐου.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή