Σε τρείς φάσεις θα υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού παραγωγής, εμπορίας, μεταποίησης φρούτων και κάστανων Μελιβοίας Αγιάς. Ο σχεδιασμός αφορά στην αποθήκευση, επεξεργασία και μεταποίηση κάστανου και έχει ορίζοντα πενταετίας.

"Πρόκειται για μια επένδυση περίπου €1 εκατ., το 50% της οποίας χρηματοδοτείται από ιδία κεφάλαια και το άλλο από το Leader", αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Βαγγέλης Κρανιώτης, συμπληρώνοντας ότι, μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο της αδειοδότησης θα ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης της πρώτης φάσης. "Με την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος, στόχος είναι να κάνουμε καθετοποιημένη την παραγωγή του Συνεταιρισμού, όχι μόνο για το κάστανο, αλλά και για το μήλο και το κεράσι, για να δίνουμε προστιθέμενη αξία σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ενώ μέσα από την ανάπτυξη του συνεταιρισμού θέλουμε να ενισχύσουμε και την περιοχή με νέες θέσεις εργασίας".

Επέκταση στη λιανική

Ο Συνεταιρισμός, αυτή τη στιγμή, παράγει και διαθέτει στη μικρή λιανική, αλλά και σε αλυσίδες supermarket συσκευασμένο κάστανο, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Κρανιώτης, υπάρχει δυνατότητα και για custom made συσκευασίες. "Ο Συνεταιρισμός έχει περίπου 40 παραγωγούς και διαχειρίζεται σχεδόν το 20% της παραγωγής που υπάρχει στην Μελιβοία, ενώ έχει ξεκινήσει και η κατοχύρωση του κάστανου Μελιβοίας. ΠΟΠ. Προσθέτει μάλιστα ότι στους άμεσους στόχους είναι και η περαιτέρω επέκταση στη λιανική.

Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια, βασική προτεραιότητα είναι η ελληνική αγορά, ενώ ο Συνεταιρισμός επιδιώκει και την είσοδο σε ΗΠΑ και Καναδά. "Μας ενδιαφέρουν οι ξένες αγορές, αλλά θέλουμε πρωτίστως να ενισχύσουμε την ελληνική". 

Αν και είναι νωρίς ακόμα για το πως θα εξελιχθεί η παραγωγή του 2021, καθώς η πορεία της εξαρτάται από τις συνθήκες της άνοιξης στο στάδιο της ανθοφορίας, ο ίδιος αναφέρει ότι, οι ενδείξεις είναι καλές για την ώρα. "Πέρυσι, παρά το ότι ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, η παραγωγή ήταν ελλειμματική, δεν απέδωσε μεγαλόκαρπα κάστανα.

Οι τιμές ήταν πολύ καλές, οι παραγωγοί στην έξτρα κατηγορία πληρώθηκαν €3,6/ kg και στη δεύτερη €3,45/kg".

Στέλλα Αυγουστάκη FnB