Σε τροχιά ανάπτυξης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων “Ενιπέας”, που, για το 2022, εκτιμά ότι θα αυξήσει τα μεγέθη του, ενισχύοντας τις εξαγωγές, αλλά και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του. O Συνεταιρισμός σχεδιάζει να δώσει περαιτέρω έμφαση στην ποιοτική καλλιέργεια των προϊόντων του, με σκοπό αυτά να αποκτήσουν περισσότερη προστιθέμενη αξία και αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, αλλά και να μπει στην τυποποίηση, αξιοποιώντας τις συνεργασίες που διατηρεί στην Κύπρο, αγορά στην οποία έχει ξεκινήσει τον τελευταία καιρό να εξάγει, πιλοτικά, όσπρια.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στόχος του είναι να λανσάρει στην κυπριακή αγορά ρεβυθοκεφτέδες, προϊόν που θα παράγεται από ρεβίθι δικής του παραγωγής, ενώ την τυποποίηση θα αναλάβει βιομηχανία των Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Συνεταιρισμού είναι να επεκταθεί περαιτέρω στην τυποποίηση έτοιμων προϊόντων και γευμάτων.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Παράλληλα, πέραν της κυπριακής αγοράς, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού επιδιώκει να ενισχύσει το δίκτυο των συνεργασιών της με ποιοτικές αγορές, εντός και εκτός Ελλάδος, με άλλους Συνεταιρισμούς και Ενώσεις, με σκοπό την ενδυνάμωση των παραγωγών, κάνοντας παρεμβάσεις στην αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές.

ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ MARKET ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού διατίθενται στη μικρή λιανική, σε delicatessen και μικρά σημεία πώλησης, ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία αυτόνομου συνεταιριστικού market, όπου θα είναι διαθέσιμα, τόσο τα προϊόντα του Ενιπέα, όσο και άλλων Συνεταιρισμών και παραγωγών. Στόχος του Συνεταιρισμού είναι το market να ανοίξει μέχρι τέλος του έτους και, ανάλογα με το πώς θα το αγκαλιάσει η τοπική αγορά, να επεκταθεί και εκτός Φαρσάλων.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ

Έχοντας συνολικά τέσσερις ομάδες παραγωγών, ο Ενιπέας επεκτάθηκε και στη διαχείρηση κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο, όπως και το αγελαδινό, απορροφάται από την Ολύμπος Στα πλάνα του είναι να συστήσει ακόμα μια ομάδα με προβατοτρόφους, με σκοπό να προχωρήσει στη μεταποίηση τυροκομικών προϊόντων, αλλά και παγωτού, με τη δική του επωνυμία.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ASSETS ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ & ΕΝΩΣΕΩΝ

Ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις προϋπολογισμού άνω του €1 εκατ., για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, νέων γραμμών παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, προκειμένου να ενισχύσει τα πλάνα του, για να μπει δυνατά στην τυποποίηση. Επιπλέον, επιδίωξη είναι να περάσουν στη διαχείρισή του οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες παλιών Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων της περιοχής, που, για την ώρα, μένουν ανεκμετάλλευτες.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Παράλληλα, είναι σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια, προκειμένου να εισάγει νέες τεχνολογίες ακριβείας στις καλλιέργειες. Για παράδειγμα, έχει τοποθετήσει “ψηφιακές παγίδες” στο βαμβάκι, με σκοπό να παρακολουθεί την συγκέντρωση των εντόμων και αναλόγως, να ενημερώνει τον παραγωγό για την πορεία των ψεκασμών και την διασφάλιση της παραγωγής. Επίσης, με τη χρήση δορυφόρων, παρακολουθεί την πορεία των καιρικών φαινομένων (υψηλές θερμοκρασία, βροχοπτώσεις), με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους, όπως επίσης και φασματογραφήσεις εδάφους.

ΒΛΕΠΕΙ €6 ΕΚΑΤ. ΤΖΙΡΟ ΤΟ 2022

Ο Ενιπέας ιδρύθηκε το 2017, κλείνοντας τον πρώτο χρόνο οικονομικής χρήσης με τζίρο €500 χιλ., καταγράφοντας έκτοτε σημαντικό growth. Συγκεκριμένα, το 2021 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα €4,5 εκατ. και εκτιμάται ότι, φέτος, εάν οι συνθήκες της παραγωγής το επιτρέψουν, μπορεί να ξεπεράσει και τα €6 εκατ.

Θυμίζουμε ότι ο Ενιπέας είναι Συνεταιρισμός - ομπρέλα, που έχει υπό τη διαχείρισή του αυτόνομες ομάδες παραγωγών, που ασχολούνται με καλλιέργειες, όπως είναι το σιτηρά - δημητριακά (κριθάρι, καλαμπόκι σιτάρι), τα οποία διατίθενται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Μελίσσα Κίκιζας, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μπει και στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια οσπρίων, στην κτηνοτροφία, αλλά και στο βαμβάκι, έχοντας στενή συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, όπως είναι ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Για την ώρα, αριθμεί 85 μέλη και 100 συνεργάτες παραγωγούς.

Στέλλα Αυγουστάκη