«Τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν πρέπει να κυριαρχήσουν στον θεσσαλικό κάμπο, όταν αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε τροφοδότη της Ευρώπης. Πρέπει να επενδύσουμε σε εξαγώγιμα προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές", τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας και τον Γιώργο Ρούστα.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας "δεν γίνεται να επενδύουμε σε καλλιέργειες που μας προσφέρουν 80 και 100 ευρώ το στρέμμα, όταν έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ακτινίδια, φιστίκια-αμύγδαλα και φρούτα, τα οποία εκτινάσσουν το κέρδος στα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Στόχος μας είναι να γίνει ένα master plan για τα 4,5 εκατ. στρέμματα της Θεσσαλίας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με επιχειρηματίες παραγωγούς της αγοράς. Σκοπός μας είναι, βήμα - βήμα, να δημιουργήσουμε τη γεωργία του μέλλοντος, η οποία θα χαρακτηρίζεται από δυναμικές καλλιέργειες που θα δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας, με στόχο η Θεσσαλία να γίνει ο λαχανόκηπος, ανθόκηπος και οπωρώνας της Ευρώπης».

Το επιμελητήριο Τρικάλων έχει κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει επιστήμονες και διακεκριμένους καθηγητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, κυρίως της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι έχουν μείνει έκπληκτοι με τις κλιματολογικές συνθήκες και τη γεωγραφία της περιοχής, παροτρύνοντας τους παραγωγούς να ασχοληθούν με τη δενδροκομία.

«Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κι αυτό επιδιώκω με τις πρωτοβουλίες μου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαγιάκος και στην κατεύθυνση αυτή συναντήθηκε με τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκο Δαναλάτο, τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Περιβάλλοντος, Νίκο Τσιρόπουλο, τον καθηγητή Δενδροκομίας, Γιώργο Νάνο, τον ομότιμο καθηγητή, Θεοφάνη Γέμτο και τον επίκουρο καθηγητή, Κυριάκο Γιαννούλη. Συμφωνήθηκε κάθε Τμήμα της Σχολής να καταρτίσει το επόμενο διάστημα, ένα περίγραμμα της πρότασης για την ανάπτυξη των επιμέρους τομέων της γεωργίας (δενδροκομία, λαχανοκομία, αρωματικά φυτά κ.λπ.) στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε για την ανάδειξη και τη στήριξη της πρωτοβουλίας να έρθει ο κ. Γιαγιάκος σε επαφή με τον υπΑΑΤ, Σπ. Λιβανό, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό, με τον οποίο υπάρχει συναντίληψη και ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr