Στο ακροατήριο του Εφετείου Λάρισας οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η δικαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πρωτοδικείου θεσσαλικής πρωτεύουσας, σχετικά με την δραστηριότητα μελών που απαρτίζουν την διοίκηση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που εδρεύει στην ίδια πόλη.

Οι κατηγορίες εις βάρος δεκατριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι σε βαθμό κακουργήματος καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης, προκάλεσαν εν γνώσει τους ζημία στην περιουσία της συγκεκριμένης Ένωσης η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2.320.000 ευρώ.

Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι κατά το διάστημα 2010- 2017, ως μέλη της διοίκησης, προχώρησαν σε μισθώσεις εκκοκκιστηρίων σε διάφορες περιοχές της χώρας πληρώνοντας μεγάλα ποσά χωρίς η Ένωση να χρειάζεται αυτά τα εκκοκκιστήρια. Και τούτο διότι, όταν πραγματοποίησε τις μισθώσεις, είχε ήδη τη δυνατότητα να εκκοκκίσει τις ποσότητες βάμβακος που αγόρασε στο δικό της εκκοκκιστήριο.

Οι δεκατρείς αγροτοσυνδικαλιστές κατηγορούνται, χωριστά ο καθένας, για συγκεκριμένο ύψος ζημίας που προκλήθηκε από την υπερψήφιση των επίμαχων αποφάσεων. Το μεγαλύτερο (2.320.000) καταλογίζεται σε δυο μέλη, ένας σημαντικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 1.500.000 ευρώ, ενώ ο μικρότερος καταλογισμός ανέρχεται σε 160.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα δυο μέλη που συμμετείχαν στο ίδιο Δ.Σ. έφυγαν από τη ζωή, ο ένας το 2014 και ο άλλος το 2016. 

Οι διώξεις προήλθαν ύστερα από αναφορά αγρότη ο οποίος προσέφυγε στην εισαγγελία καταγγέλλοντας ατασθαλίες στον αγροτικό συνεταιρισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η δίκη των δεκατριών έχει προσδιοριστεί στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας για τις 8 Ιανουαρίου 2024.

Με άλλη απόφαση του ιδίου Δικαστικού Συμβουλίου, εννέα μέλη της ίδιας διοίκησης απαλλάσσονται για συμβόλαια προπώλησης 7.000 τόνων βάμβακος το 2010, ποσότητες τις οποίες δεν παρέδωσαν ποτέ στους συμβαλλόμενους αγοραστές, επικαλούμενοι λόγους ανωτέρας βίας. Οι τελευταίοι δικαιώθηκαν στα διεθνή δικαστήρια και ο συνεταιρισμός αναγκάστηκε να τους καταβάλλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr