Τα βήματα που θα ακολουθήσει ο ΕΛΓΑ για την καταβολή δίκαιων και άμεσων αποζημιώσεων στους παγετόπληκτους του νομού Λάρισας, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Ε.Ε. για την εξεύρεση πόρων για την οικονομική στήριξη των παραγωγών και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ανέλυσε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων που υπέστησαν πρωτόγνωρες ζημιές από τους πέντε συνεχόμενους παγετούς, στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λάρισα.

Από την πλευρά της, η γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου εστίασε στο θέμα της πρόληψης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας από όλους συνεργασία. Ο οικοδεσπότης, περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, μίλησε για ένα σχέδιο συλλογικής ηγεσίας και πρότεινε να επανέλθει στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το Μέτρο 17.1 που επιδοτεί την ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες όπως έγινε με την κακοκαιρία του Ιανού, είπε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά τους, δήμαρχοι, γεωτεχνικοί και συνεταιριστές εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, εάν δεν υπάρξουν σωστές και άμεσες αποζημιώσεις και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να μην αδικείται κανείς.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ελευθερία)