Η καινοτομία και η εξωστρέφεια αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της 12ης Agrothessaly, που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρισα.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, είπε πως τον εκπλήσσει η δυναμική της έκθεσης, η οποία όπως είπε έχει εκτιναχθεί με αύξηση άνω του 60% στους εκθέτες και 40% στους εκθεσιακούς χώρους. "Η Agrothessaly έχει γίνει πλέον ένα πετυχημένο γεγονός εξωστρέφειας και προβολής της πόλης", δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δεθεί η πρωτογενής παραγωγή με την έρευνα, την καινοτομία και τη γεωργία ακριβείας. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Λάρισα μπορεί να γίνει κέντρο αγροτικής εκπαίδευσης της Ελλάδας. Ως επόμενο στόχο έθεσε να" βγει" η έκθεση από τα σύνορα της χώρας και να γίνει πιστοποιημενη ευρωπαϊκή έκθεση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, είπε ότι πλέον η εταιρεία έχει αποκτήσει δεσμούς με τη Λάρισα, η οποία είναι "ένας τόπος ικανός να υποστηρίξει μία μεγάλη έκθεση ακόμη και για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης".

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε πως μια σύγχρονη έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμενη στην αγορά και να δίνει έμφαση στις b2b συναλλαγές με έμφαση στις ξένες αγορές." Η ελληνική γεωργία χρειάζεται καινούργια κεφάλαια να επενδυθούν στην μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων, δηλαδή η ποιότητα να συναντήσει την εξωστρέφεια", ανέφερε. Είπε ακόμη ότι υπό τη διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν 96 έργα 173 εκατ ευρώ στον τομέα της γεωργίας.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, "ο οποίος θα κληθεί να κρίνει ποιοι ήταν αυτοί που στάθηκαν δίπλα του". Αναφέρθηκε στις τρεις εταιρίες που έλαβαν άδεια για καλλιέργεια φαρμακευτικής κανναβης, σημειώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες επενδύσεις, πολλές εξ αυτών στη Θεσσαλία.

Η 12η Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία «Agrothessaly» έχει συγκεντρώσει 780 εκθεσιακές συμμετοχές (άμεσες και έμμεσες), έναντι 498 της διοργάνωσης του 2017. Ο δε εκθεσιακός χώρος που καλύφθηκε ανέρχεται σε 25.000 τ.μ. έναντι των 20.000 τ.μ. της προηγούμενης έκθεσης. Οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) προέρχονται από 38 χώρες, ενώ το «παρών» δίνουν και ξένοι εμπορικοί επισκέπτες με ομαδικές συμμετοχές από τα Βαλκάνια.

Στην 12η Agrothessaly εταιρείες-leaders στα αγροτικά μηχανήματα και τους εξοπλισμούς για την κτηνοτροφία και τη γεωργία παρουσιάζουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα του κλάδου στη διεθνή σκηνή.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΚΕ-ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 3 Μαρτίου.

Λ.Ε.