Εισφορές 29,56% θα κληθούν να πληρώσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης όσοι εργάζονται με μισθό σε αγροτικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές, όσοι απασχολούν μισθωτούς-ανειδίκευτους εργάτες σε αγροτικές επιχειρήσεις πληρώνουν το 22,06%, ενώ το 7,5% το καταβάλλει ο ασφαλισμένος. 

Η εισφορά γίνεται 22,60% για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε αγροτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, με το ποσοστό του εργοδότη, σε αυτή την περίπτωση να είναι 18,38% και το ποσοστό της επιβάρυνσης του εργαζόμενου να είναι 4,22%. Τα ποσοστά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς εργοδότη - ασφαλισμένου για τις παραπάνω κατηγορίες θα αυξάνονται σταδιακά, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, έτσι ώστε την 1/1/2020 να ισχύει η εισφορά της τάξης του 20% συνολικά για τον κλάδο της σύνταξης (13,33% εισφορά εργοδότη και 6,67% εισφορά ασφαλισμένου).

Για την κατηγορία των μισθωτών του τέως ΟΓΑ που εντάσσεται στον ΕΦΚΑ -και θα πληρώνουν πλέον εισφορές- η Ημερησία αναφέρει ότι δεν θα γίνεται παρακράτηση για επικουρική ασφάλιση, αλλά θα γίνονται κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ, ενώ η εισφορά για το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας αντικαθίσταται με την Εργατική Εστία. Για τους μετακλητούς τρίτων χωρών θα γίνεται παρακράτηση εισφορών μόνο υπέρ του κλάδου σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης.