Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι οινοπαραγωγικές εταιρείες της ΕΕ σχετικά με τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του κρασιού από την υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ο Ευρωπαϊκός Φορέας Οινοπαραγωγής (CEEV), στον οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), πληροφορήθηκε ότι το κρασί ενδέχεται να μη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «ευαίσθητων προϊόντων» της εμπορικής πρότασης της ΕΕ. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τον πιθανό αποκλεισμό του κρασιού από τον κατάλογο των ευαίσθητων προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πακέτο συμφωνίας», δήλωσε ο Στέλλιος Μπουτάρης, Πρόεδρος του ΣΕΟ. «Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας διανύει ήδη μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και η οριστική καθιέρωση ενός δασμού ad valorem θα επιδεινώσει αυτή την κρίση και θα βλάψει χιλιάδες οινοποιεία και αμπελουργούς σε όλη την ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το κρασί θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του πακέτου διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Κομβική η αγορά των ΗΠΑ για τις ελληνικές εξαγωγές, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος

Οι ΗΠΑ την κυριότερη αγορά εξαγωγών για τα κρασιά της ΕΕ, απορροφώντας το 27% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών κρασιού και το 21% του όγκου. Ειδικά για την Ελλάδα, οι ΗΠΑ συνιστούν τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά, με το 19% της αξίας των εξαγωγών να κατευθύνεται εκεί, καθιστώντας τη συγκεκριμένη αγορά κομβική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού οινοπαραγωγικού τομέα και των αγροτικών περιοχών που αυτός στηρίζει. Η ζημία στις ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού λόγω του δασμού εισαγωγής 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 12%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΟ, σε περίπτωση αύξησης του δασμού στο 17% - 20% - και δεδομένης της υποτίμησης του δολαρίου κατά 15% σε σχέση με το ευρώ - η συνολική ζημία για τον ευρωπαϊκό κλάδο ενδέχεται να φτάσει έως και το 30%.

Ο ΣΕΟ υπογραμμίζει ότι η αποτίμηση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα του οίνου δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε αριθμούς εξαγωγών. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το ευρύτερο οικονομικό όφελος που αποκομίζουν οι ΗΠΑ από την κατανάλωση ευρωπαϊκών και ειδικά ελληνικών κρασιών. «Λόγω του three-tier system που ισχύει στη διανομή αλκοόλ στις ΗΠΑ, δηλαδή του διαχωρισμού μεταξύ παραγωγού/εισαγωγέα, διανομέα και λιανοπωλητή, εκτιμάται ότι για κάθε 1,00 δολάριο που παράγεται από την εξαγωγή ευρωπαϊκού κρασιού, τα αμερικανικά δίκτυα διανομής και ο τομέας Ho.Re.Ca. αποκομίζουν έσοδα 4,50 δολαρίων. Το ευρωπαϊκό κρασί αξίας 4,88 δισ. ευρώ που εξήχθη στις ΗΠΑ το 2024, εκτιμάται ότι απέφερε συνολικά έσοδα 22 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης. Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΟ επισημαίνει ότι το κρασί συνιστά μια σχέση win-win που πρέπει να προστατευθεί, όχι να υπονομευθεί. Παράλληλα, ζητεί το κρασί να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις και όχι ως ευάλωτο διαπραγματευτικό χαρτί. Τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι αμερικανικοί οινοπαραγωγικοί φορείς αντιτίθενται σταθερά στην επιβολή δασμών στον οινικό τομέα.