Μετά από ένα ταξίδι που διήρκησε περισσότερο από ένα μήνα τα μήλα των Ζαγοριανών βρίσκονται στην Αιθιοπία, σε συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς με τον επιχειρηματία και ευεργέτη της Μαγνησίας, Χαράλαμπο Τσιμά που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Για την Αιθιοπία δεν υπάρχει συμβατική εμπορική μεταφορική διαδρομή από την Ελλάδα. Έτσι τα μήλα φορτώθηκαν σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, έφτασαν Μάλτα και μεταφορτώθηκαν σε άλλο πλοίο. Από τη Μάλτα έφτασαν στο Τζιμπουτί. Από το Τζιμπουτί μετά από 1000 χιλιόμετρα χερσαίας μεταφοράς, τα μήλα με το εμπορικό σήμα ΖΑGORIN παρέλαβε ο κ. Τσιμάς με συνεργάτες του στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή το ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, στην Ελλάδα σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που στρέφονται στη προσπάθεια εξαγωγής των προϊόντων τους. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει όμως καταφέρει ήδη μεγάλα επιτεύγματα, εδώ και δεκαετίες στις εξαγωγικές του προσπάθειες σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Πριν το 1960 ακόμα συζητήθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα των εξαγωγών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πριν το 1980 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για εξαγωγή μήλων στη Λιβύη, η οποία όμως λόγω του κλίματος της εποχής και της παρθενικής εμφάνισης του Συνεταιρισμού στις εξαγωγές δεν στέφτηκε με επιτυχία, ωστόσο έβαλε τα θεμέλια.

Από το 1980 και έπειτα, που ο Συνεταιρισμός βρίσκεται συνεχώς σε ανοδική πορεία πραγματοποιούνται οι πρώτες εξαγωγές στην Ιταλία. Από τη δεκαετία του 1990 τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου έχουν βρεθεί σε περιοχές της Γερμανίας, Δανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ρωσίας αλλά και στη Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια ο Συνεταιρισμός εξάγει σταθερά σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Υπάρχει συνεπώς μία γερή βάση εξαγωγικών εμπειριών από τα στελέχη της Οργάνωσης. Σε μια περίοδο λοιπόν που οι εξαγωγές θεωρούνται απαραίτητες για την αύξηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση «εξαγωγικών καινοτομιών».

Η Οργάνωση προσπαθεί να ανοίξει νέους δρόμους για τα μήλα και να αξιοποιήσει την υπάρχουσα τεχνογνωσία εξαγωγής για χώρες που δεν αποτελούν κλασσικό προορισμό για ελληνικά προϊόντα.

Ελένη Μανώλη (ΕΡΤ)