Σε συμβιβασμό οδηγείται το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς αδειοδότησης για νέες φυτείες αμπέλου μετά το 2030, όπως αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

Θυμίζουμε ότι στις 8 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας, μέσω της τεχνικής του επιτροπής, αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς έγκρισης για νέες άδειες φύτευσης αμπέλων έως το 2045.

Αρχικά πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια για το αμπελουργικό δυναμικό από το 2030 έως το 2040, κάνοντας ένα βήμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υποστηρίζει παράταση έως το 2050.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας, Julien Denormandie, είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί αυτή η επέκταση στην επόμενη κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ). Ο υπουργός ήταν υπέρ και επέλεξε την επέκταση του καθεστώτος μετά το 2030, με αύξηση που περιορίζεται στο 1%, υποστηρίζοντας σαφώς αυτήν την συμβιβαστική πρόταση.

Για να τερματιστεί η επέκταση των αδειών για νέα φύτευση αμπέλων μετά το 2030, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία πρότεινε, πρόσφατα, διπλασιασμό του ετήσιου ανώτατου ορίου για την φύτευση αμπέλων, από 1% σε 2% των φυτεμένων εκτάσεων, για κάθε κράτος μέλος. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

thessaliaeconomy.gr