Την ομάδα παραγωγών γάλακτος ενισχύει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων "Ο Ενιπέας", μπαίνοντας και στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο θα απορροφάται από την Όλυμπος. "Η συνεργασία μας με την Όλυμπος είναι μακροχρόνια και θα επεκταθεί και στο κατσικίσιο, εκτός του αγελαδινού", αναφέρει στο ο Θανάσης Καραΐσκος, πρόεδρος του συνεταιρισμού, που δραστηριοποιείται και στην παραγωγή, δημητριακών, βαμβακιού και οσπρίων, έχοντας συστήσει τέσσερις ομάδες παραγωγών.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2021 Η ΠΕΜΠΤΗ ΟΜΑΔΑ

Συμπληρώνει μάλιστα, ότι ο Συνεταιρισμός επιδιώκει να συστήσει και την ομάδα παραγωγών κατσικίσιου, την πέμπτη συνολικά, μέσα στο έτος. Σε ό,τι αφορά τα δημητριακά, ο Συνεταιρισμός διατηρεί για 4η χρονιά τη σύμβαση συνεργασίας με την Μέλισσα, δίνοντας συγκεκριμένες ποικιλίες από το σιτάρι, ενώ το καλαμπόκι και το κριθάρι διατίθεται για ζωοτροφές και βιοαέριο. "Για το βιοαέριο συνεργαζόμαστε με την Επίλεκτος" εξηγεί. Ειδικά για τα όσπρια, ο ίδιος εξηγεί ότι ο Συνεταιρισμός στοχεύει να ενισχύσει τις ελληνικές ποικιλίες, όπως το ρεβίθι Θηβών.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ

Επιπλέον, ο Συνεταιρισμός διαθέτει εδώ και δύο χρόνια τον πιστοποιημένα βιολογικό αρακά που παράγει, στην Μπάρμπα – Στάθης. Φέτος ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας Ιανού, αυτό δεν κατέστη δυνατό. "Ο Ιανός χτύπησε τα κτήματά μας και έτσι δεν μπορούσαμε να μπούμε και να καλλιεργήσουμε, αλλά φυσικά και θέλουμε να συνεχίσουμε". ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΑ ΑΝΟΔΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ 2020 Ο Συνεταιρισμός εδώ και τέσσερα χρόνια που λειτουργεί, καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το 2020 να κλείνει με διψήφια άνοδο. "Ξεκινήσαμε με €100 χιλ. και πλέον έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας", υπογραμμίζει.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ €500 ΧΙΛ. ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σε επίπεδο υποδομών, ο κ. Καραΐσκος αναφέρει ότι ο Συνεταιρισμός, πρόκειται να μπει στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για επενδύσει €500 χιλ, που αφορούν στη δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων για την παραγωγή branded προϊόντων. "Θα ξεκινήσουμε από φακές και φασόλια και ανάλογα με τη ζήτηση θα επεκταθούμε, αλλά αυτό είναι ένα project που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια". Επιπλέον, επιδίωξη είναι να περάσουν στη διαχείριση του οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες παλιών Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, που για την ώρα μένουν ανεκμετάλλευτες. "Αυτά τα κτίρια δεν ανήκουν πουθενά και θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον κ. Λιβανό, για να δούμε πως θα προχωρήσει το αίτημά μας".

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Αγελαδινού γάλακτος

Ποσότητα: 15 τόνοι/ ημέρα

Ζωικό κεφάλαιο: 1.200 αγελάδες

Αρμεγόμενες: 500

Είδος: Βιολογικό

Βάμβακος

Παραγωγή: Έως 4.500 στερέματα

Στόχος: 20.000 στρέμματα με συνεργασίες

παραγωγών

Δημητριακά

Σιτάρι

Καλαμπόκι

Κριθάρι

Παραγωγή: 5.000 στρέμματα

Όσπρια

Φασόλια

Ρεβίθια

Παραγωγή: 500 στρέμματα

Στέλλα Αυγουστάκη