Μπορεί να ξεκίνησαν οι πληρωμές στους παραγωγούς που έχουν παραδώσει τεύτλα από την Royal Sugar, έκδηλη είναι ωστόσο, η ανησυχία τους για το πως θα διαμορφωθούν οι τιμές του 2021.

"Ξεκίνησε η πληρωμή των παραγωγών από τη Θεσσαλία, οι οποίοι παρέδωσαν πρώτοι και μετά θα πληρωθούν οι παραγωγοί των Σερρών, που έχουν περίπου 50 ημέρες απόκλιση στην παράδοση των τεύτλων. Εμείς, αναμένουμε να πληρωθούμε μέσα στον Ιανουάριο, ή μέχρι τέλος του μήνα", αναφέρει o αντιπρόεδρος Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι, οι παραγωγοί ανησυχούν για το τι θα γίνει με τις τιμές του 2021.

"Εμείς προχωρήσαμε σε φυτεύσεις τεύτλων, με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούμε σε τιμές ζάχαρης και όχι βιομάζας, όπως έγινε πέρυσι. Τελικά το ίδιο έγινε και φέτος, αλλιώς ξεκινήσαμε και αλλιώς καταλήξαμε. Ουσιαστικά, με τα προβλήματα που προέκυψαν μέσα στο 2020 στο θέμα λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ από τη Royal Sugar, προκειμένου να μην χαθεί η παραγωγή, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουμε να απορροφήσουν τα τεύτλα σε κτηνοτροφικές μονάδες ή μονάδες βιοαρίου".

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι, η αμοιβή που ορίζεται σύμφωνα με την τροποποίηση του νέου καταστατικού πληρωμής, είvαι €20/τόνος και "δεν είναι ικανοποιητικό για την απορρόφηση της καλλιέργειας, καθώς παλιά ήταν στο €24 με €36 ο τόνος, όταν τα τεύτλα αξιοποιούνταν για παραγωγή ζάχαρης".

Ο κ. Σαμαράς, τονίζει μάλιστα ότι, οι παραγωγοί σκοπεύουν να έρθουν σε επικοινωνία με την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να ζητήσουν τη σύσταση ομάδας ανασυγκρότησης ζάχαρης, προκειμένου να επιλυθούν όσο γίνεται τα προβλήματα που απασχολούν την καλλιέργεια.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB