Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις για την εταιρεία παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, Damavand, παρά την αρχική καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην έναρξή τους, λόγω των βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν δεδομένης της έλλειψης προσωπικού κατά την περίοδο του κορονοϊού, όπως αναφέρει o Ευάγγελος Βαγενάς, Διευθυντής Γεωπονικού Τμήματος της Damavand. 

H φετινή καλλιεργητική περίοδος, η οποία έχει ξεκινήσει, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο «ανεβάζουμε τον πήχη σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις διαθέσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και τη συνεργασία μας με τους παραγωγούς. Φέτος διατηρούμε συμβάσεις που κινούνται σε περίπου 10.000 έως 10.500 στρέμματα. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή μας, θα είναι επίσης αυξημένη, από τους 70.000 τόνους του 2019 στους 80.000 με 85.000 τόνους φέτος, κάτι που εξαρτάται πάντοτε και από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες», εξηγεί ο κύριος Βαγενάς. 

Αυξητικές οι τάσεις 

Όπως ο ίδιος επισημαίνει οι τάσεις της βιομηχανίας ντομάτας είναι αυξητικές για τη χρονιά που διανύουμε, κάτι που προκύπτει και από την τιμολογιακή πολιτική σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς. 

Aναφερόμενος στην εικόνα που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική αγορά στη διάρκεια του έτους, ο ίδιος επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι «θα έχουμε μία καλή χρονιά στον τομέα της ντομάτας, ενώ καταγράφεται ανάπτυξη στην περιοχή της Θεσσαλίας με περισσότερα στρέμματα καλλιέργειας. 

Αυτό που επιδιώκει η δική μας βιομηχανία είναι να δραστηριοποιηθούν και νέοι παραγωγοί με δεδομένα τα κίνητρα στην τιμή, στην πληρωμή αλλά και την δυναμική της βιομηχανικής ντομάτας, καθώς οι τάσεις στον κλάδο είναι ανοδικές τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί καλλιεργητές αντί για την καλλιέργεια βαμβακιού αναζητούν πλέον μία εναλλακτική καλλιέργεια και στρέφονται στην βιομηχανική ντομάτα. 

Από την πλευρά μας έχουμε κάνει άνοιγμα και στην Μακεδονία, προμηθευόμενοι ντομάτες και από εκεί».

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του WPTC (World Processing Tomato Council) για την Ελλάδα, η συνολική παραγωγή φέτος υπολογίζεται στους 440 χιλ. τόνους, κινούμενη ανοδικά σε σχέση με το 2019, αλλά και σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (στοιχεία 11/3/2020).

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λαμπίρη foodreporter)