Δύο νέες ομάδες παραγωγών σε δημητριακά (κυρίως σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι) και βαμβάκι ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο Θεσσαλικός Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) που έχει σήμερα βασικό πεδίο δραστηριότητάς του τη βιομηχανική ντομάτα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος Χρήστος Σουλιώτης, η κίνηση γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη του πρόσφατου νόμου που εξασφαλίζει μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν σε αυτά το 75% της παραγωγής τους. Στόχος του συνεταιρισμού είναι να φτάσει στο σημείο να κάνει ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, συγκεντρώνοντας σημαντικές ποσότητες και απευθυνόμενος, μέσω διαγωνισμών στους μεγαλύτερους εμπόρους του κλάδου.

Ο Χαλκιώτης συνεταιριστής εκφράζει το παράπονο του, καθώς «σε αντίθεση, με τις βιομηχανίες που συνομιλούν με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, εμείς παραμένουμε στο σκοτάδι προσθέτει. «Με τα σημερινά δεδομένα, όποιος παραγωγός φύγει από τη βιομηχανική πολύ δύσκολα θα ξαναγυρίσει. Αν μάλιστα, άλλες χώρες εντάξουν τη βιομηχανική στο καθεστώς της Συνδεδεμένης κι εμείς δεν το κάνουμε, αυτό θα σημαίνει δραματικές εξελίξεις για την καλλιέργεια. Οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών εξακολουθούν να αναμένουν στο ακουστικό τους για ένα ραντεβού με τον υπουργό. Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε ζητήσει συνάντηση από τον κ. Γεωργαντά και δεν μας έχει καν απαντήσει».

Προσθέτει δε πως «ο Συνεταιρισμός, κατέθεσε ακόμα και μελέτη με τη σφραγίδα του ΕΘΙΑΓΕ, όπως μας ζητήθηκε, που αποδεικνύει ότι η καλλιέργεια είναι πολύ λιγότερο υδροβόρα απ’ όσο παρουσιάζεται», τονίζει ο κ. Σουλιώτης. Στον αντίποδα, ανακούφιση προκάλεσε στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας η είδηση ότι το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα παραμένει ως έχει, άρα και η ντομάτα θα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στην κοινοτική ενίσχυση και δεν θα μείνει εκτός, όπως διέρρεαν διάφοροι κύκλοι.

Ελευθερία