Ισως στην ξηρασία και στο γεγονός ότι αν και εφαρμόστηκε ο καρποδετικός παράγοντας (γιβερελίνες), αυτός δεν δούλεψε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, να οφείλεται η καρπόπτωση των αχλαδιών στην επαρχία Τυρνάβου. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε σε χωράφια των Κοινοτήτων Πλατανουλίων και Δένδρων Τυρνάβου, ο καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος.

Ο κ. Νάνος, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Απ. Μπίλλη, τον αναπληρωτή διευθυντή της ΔΑΟΚ Δημήτρη Σταυρίδη, τον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Γιαννόπουλο, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Σπύρο Σπυρόπουλο και κλιμάκιο γεωπόνων του Οργανισμού, περιόδευσαν στην περιοχή και διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς, με πολλά πεσμένα αχλάδια (ποικιλία κρυστάλια, η οποία κυριαρχεί στην επαρχία), αλλά και την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά των παραγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Γαία fruit» Δένδρων Τυρνάβου Χρήστος Τασούλας «η κατάσταση είναι δύσκολη, για μία ακόμη φορά οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας. Στη συζήτηση που ακολούθησε σε κατάστημα των Δένδρων αναζητήθηκαν κι άλλα πιθανά αίτια για την καρπόπτωση, όπως η απουσία γονιμοποίησης και η κακή επίδραση της αζωτούχου λίπανσης σε συνδυασμό με την ελλιπή άρδευση. Ζητήματα που δεν υιοθετήθηκαν, ως πιθανά αίτια της καρπόπτωσης από τον κ. Νάνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε παγετός, μιας και η χαμηλότερη θερμοκρασία που κατέγραψαν οι δύο μετεωρολογικοί σταθμοί που διαθέτει, λίγο πριν τη Γιάννουλη και έξω από τον Τύρναβο, ήταν -6 (13 Μαρτίου), ενώ και η ανθοφορία εξελίχθηκε κανονικά. Επίσης ο Καθηγητής παρείχε καλλιεργητικές συμβουλές για την λίπανση και την άρδευση σε όλα τα φρούτα, ενόψει της συγκομιδής τους, επιμένοντας στην ανάγκη περιορισμού της αζωτούχου λίπανσης. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλος διευκρίνισε ότι «αυτά τα πιθανά αίτια της καρπόπτωσης, όπως επισημάνθηκαν από τη συζήτηση, δεν αποζημιώνονται ούτε από τον ΕΛΓΑ, ούτε από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και παραγωγός αχλαδιών ο ίδιος, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να πιστοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς, ώστε μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων οι αγρότες να επιδιώξουν, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάποια λύση. Στην επισήμανση μάλιστα του κ. Νάνου ότι το ΥΠΑΑΤ έχει συγκροτήσει επιτροπή για να ερευνήσει την καρπόπτωση των ροδάκινων στην περιοχή της Ημαθίας, οι αγρότες του Τυρνάβου συμφώνησαν να πιέσουν ώστε να ελεγχθεί από την Επιτροπή αυτή και η καρπόπτωση στα αχλάδια. Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλης διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι «η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχυθούν στην κρίσιμη αυτή συγκυρία».

Γιώργος Ρούστας Ελευθερία