“Από αιχµή του δόρατος της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου το βαµβάκι εξελίσσεται σε πέτρα του σκανδάλου και αιτία πολέµου αφενός στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Η εξέλιξη που πήραν τα πράγµατα όσον αφορά τις τιµές του προϊόντος τη φετινή χρονιά, όχι µόνο δεν ικανοποίησε τους καλλιεργητές, αλλά αντίθετα εξαγρίωσε τον αγροτικό κόσµο. 

Κατά κοινή οµολογία, η τιµή που έδωσαν φέτος οι εκκοκκιστές για το πολύ καλής ποιότητας βαµβάκι υπολείπεται σηµαντικά της πραγµατικής του αξίας, µε τους βαµβακοκαλλιεργητές να ετοιµάζονται ακόµα και να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισµού προκειµένου να ελεγχθεί το ενδεχόµενο ύπαρξης καρτέλ εκκοκκιστών στο προϊόν.”

Αυτά έγραφε τον Ιανουάριο η Ελένη Δούσκα σε μια έγκυρη εφημερίδα του αγροτικού χώρου, την Agrenda. 

Καρτέλ λοιπόν; θα δείξει.

Όταν η μία από τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάμβακος στη χώρα, η ΒΙΟΛΑΡ A.E. του κ. Βασίλη Μάρκου, προέδρου της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, έχει βάλει την υπογραφή της σε μυστικές συμφωνίες και έχει χειραγωγήσει μία από τις εναπομείνασες Ενώσεις που συγκεντρώνουν βαμβάκι, όπως είναι η πολύπαθη των Τρικάλων, κάτι δεν πάει καλά.

Η συμφωνία στην οποία έχει συρθεί η Τρικαλινή Ένωση από τα εγκληματικά λάθη της διοίκησής της, την υποχρεώνει όπως θα δούμε παρακάτω, να έχει εκχωρήσει στον Μάρκου κρυφό “προνόμιο αγοράς” για βαμβάκι, βαμβακόσπορο και δημητριακά.

Η σύμβαση αυτή των δύο επιχειρήσεων παραβιάζει την ελεύθερη προσφορά και ζήτηση, θεμέλιο λίθο της αγοράς, επηρεάζοντας αρνητικά την τιμή των προϊόντων εις βάρος των απροστάτευτων αγροτών - παραγωγών που είναι οι χαμένοι της συναλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η Ένωση των Τρικάλων, από το 2014 που ισχύει η μυστική συμφωνία με την ΒΙΟΛΑΡ, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ διαγωνισμό για την πώληση του βαμβακιού που συγκεντρώνει. Αποκλείει με τον τρόπο αυτό τους άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές, και μαζί την ευκαιρία για την διαμόρφωση καλύτερης τιμής πώλησης του προϊόντος, με θύματα πάντα τους καλλιεργητές.

Είναι δε ενδεικτικό για το κατάντημα της υποτιθέμενης ελεύθερης αγοράς, ότι στο νομό Τρικάλων κατά το 2018 λειτούργησαν μόνο δύο εκκοκκιστήρια. Εκείνο της Ένωσης Τρικάλων, που το έχει δεμένο χειροπόδαρα η ΒΙΟΛΑΡ, και ένα δεύτερο της πρώην ΔΑΚΑΡ το οποίο ανήκει σήμερα στην οικογένεια Μάρκου ιδιοκτήτρια της ΒΙΟΛΑΡ…

Με σφραγίδες και υπογραφές

Ας θυμηθούμε όμως πως προέκυψε η συμπαιγνία ΒΙΟΛΑΡ - ΕΑΣ Τρικάλων όπως την είχε παρουσιάσει παλαιότερα, με τα σχετικά έγγραφα, το thessaliaeconomy.gr

“Η ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. είναι μία από τις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για μη παράδοση σε εκείνες προσυμφωνημένων ποσοτήτων βαμβακιού. Για την αποπληρωμή του ποσού αυτού, το οποίο για την ΒΙΟΛΑΡ ανέρχεται σε 3,7 εκ. ευρώ, η Ένωση ήρθε σε συμφωνία μαζί της, εξοφλώντας την με μεταχρονολογημένες επιταγές της γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ ( σ.σ. η τελευταία επιταγή λήγει το 2023) δεχόμενη μάλιστα να ενεχυριαστούν υπέρ της ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε., ως εγγύηση, όλες οι μετοχές που η ΕΑΣ διαθέτει στην θυγατρική της γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε. οι οποίες αντιστοιχούν στο 85% του μετοχικού κεφαλαίου της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

Ενώ λοιπόν το θέμα έπρεπε να λήξει εκεί, αποκαλύπτεται ότι μεταξύ των δύο επιχειρήσεων έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερες  σχέσεις επ΄ ωφελεία της ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. καθώς ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Λιούτας έχει συνυπογράψει μαζί της τα εξής:

«Ο οφειλέτης (σ.σ. δηλαδή η Ένωση) αναλαμβάνει περαιτέρω δια του παρόντος την υποχρέωση να θέτει στη διάθεση της δανείστριας και να πωλεί – παραδίδει σε αυτή τουλάχιστον το 50% των προϊόντων (βαμβάκι, βαμβακόσπορος, δημητριακά) που διακινεί αυτός ετησίως εμπορικά στην αγορά (εκτός δηλαδή εκείνων που προορίζονται για ιδιοκατανάλωση της Ένωσης ή των μελών της), στην τρέχουσα κάθε φορά τιμή αγοράς, στα οποία εμπορικά προϊόντα η ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. θα έχει προνόμιο αγοράς (χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωμένη να τα αγοράσει), αλλά θα πρέπει πάντως να ερωτάται προηγουμένως και να της παρέχεται πραγματικά η δυνατότητα πριν από κάθε άλλο υποψήφιο αγοραστή, να ασκήσει το ανωτέρω προνόμιό της για την αγορά της ως άνω ελάχιστης ετησίως ποσότητας στην τρέχουσα κάθε φορά τιμή της αγοράς και σε περίπτωση θετικής εκ μέρους της απάντησης να προτιμάται εκείνη έναντι άλλων υποψηφίων αγοραστών. Προς άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος προνομίου της, η δανείστρια δικαιούται προηγουμένως αντίστοιχης ειλικρινούς και επαρκούς πληροφόρησης εκ μέρους του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΕΝΩΣΗ)». (βλ. ακριβές αντίγραφο).

Ουσιαστικά η Ένωση, παραβιάζοντας κατά τρόπο πρωτοφανή τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, απεμπολεί το βασικό της δικαίωμα να επιλέγει η ίδια σε ποιόν την συμφέρει να πουλάει τη σοδειά της, βάζοντας έτσι πάνω από το συμφέρον των αγροτών - μελών της, εκείνο μιας ξένης ιδιωτικής επιχείρησης. Η ΕΑΣ με όσα, περιέργως, υπέγραψε «ευνουχίζει»  το πλεονέκτημά της ως παραγωγού και τη δυνατότητα να αναζητεί και να διαπραγματεύεται  για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής διάθεσης των προϊόντων της με οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο αγοραστή εκτός από την ΒΙΟΛΑΡ!

Η τρέχουσα τιμή της αγοράς, που αναφέρεται στο συμφωνητικό, δεν είναι άλλωστε κάτι σταθερό και συγκεκριμένο. Έχει αποκλίσεις και αυξομειώσεις στην τιμολόγηση ενός προϊόντος η οποία διαμορφώνεται από την προσφορά, τη ζήτηση και το τελικό «παζάρεμα» μεταξύ των ενδιαφερομένων. Το «πάνω κάτω» στην τελική τιμή του προϊόντος ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, μπορεί να αντιστοιχεί  σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα. Όταν όμως είσαι αναγκασμένος να διώχνεις τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή την ζήτηση, επειδή είσαι εγκλωβισμένος από τη συμφωνία που υπέγραψες για να πουλάς αποκλειστικά και μόνο στην ΒΙΟΛΑΡ, το σίγουρο είναι ότι θα χάσεις..

Φυσικά η εταιρεία της Λάρισας νοιάζεται μόνο για τα δικά της συμφέροντα και για τον λόγο αυτό έσπευσε να κατοχυρώσει μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας «προνόμιο αγοράς» ώστε να παίρνει πρώτη, και μόνο αυτή, την καλή σοδειά αποκλείοντας όλους τους άλλους, χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση όταν το επιθυμεί να προβαίνει σε αγορές από την Ένωση.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο σχετικό συμφωνητικό ή Ένωση δέχτηκε να της παρέχει «ειλικρινή και επαρκή» προνομιακή πληροφόρηση…

Πρόκειται για συναλλαγή η οποία παραβιάζει τα εμπορικά ειωθότα  και για μια συμφωνία  έξω από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, η οποία ενδεχομένως να επιφέρει οδυνηρές συνέπειες στην ΕΑΣ Τρικάλων και τους παραγωγούς της αν έρθει σε γνώση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αποτελεί δε ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων η οποία οδήγησε την Ένωση στο κατώφλι του Πρωτοδικείου υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στην προπτωχευτική διαδικασία του σχετικού νόμου για να εξασφαλίσει προσωρινή προστασία έναντι πιστωτών και προμηθευτών.”

Κατά τα άλλα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλά για εξυγίανση εμπαίζοντας τους αγρότες που ξεροσταλιάζουν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους περιμένοντας καλύτερες μέρες.

Κώστας Τόλης  thessaliaeconomy.gr