Μπορεί αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία οι Δήμοι Τυρνάβου, Τεμπών (Ραψάνη), Βόλου (Νέα Αγχίαλος) και οι τοπικοί συνεταιρισμοί να διοργανώνουν τις ξακουστές γιορτές κρασιού, ωστόσο μόνο γιορτινό δεν είναι το κλίμα στις τάξεις των αμπελουργών. Κι αυτό γιατί φέτος καταγράφεται υπερπαραγωγή σταφυλιών, τόσο στα επιτραπέζια όσο και στα οινοποιήσιμα, ενώ υπάρχουν ακόμη αποθέματα στις δεξαμενές.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μία εκρηκτική εικόνα στην αγορά, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να δώσει τις περσινές τιμές, προκαλώντας απογοήτευση και προβληματισμό στους παραγωγούς.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγκος, η αυτοψία των γεωπόνων στα αμπέλια έδειξε ότι η φετινή χρονιά είναι όψιμη κατά δέκα ημέρες και η παραγωγή άφθονη.

Όμως τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού δεν είναι καλά για τους παραγωγούς διότι οι τιμές πέφτουν.

Ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα για τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson. Όπως αναφέρουν οι τιμές είναι και φέτος κάτω του κόστους και πολλοί θέλουν να αλλάξουν καλλιέργεια, όμως δεν μπορούν λόγω των προγραμμάτων και των συμφωνιών που έχουν με τον ΕΛΓΑ.

Ο συνεταιρισμός Τυρνάβου, που πέρυσι απορρόφησε 11-12 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, έχει αυτή τη στιγμή αποθηκευτική δυνατότητα για 8,5 - 9 εκατομμύρια τόνους.

Περισσότερα όμως για την κατάσταση στα αμπέλια του Τυρνάβου θα γίνουν γνωστά κατά την γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις; 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ελευθερία)