Εργαλεία για να φύγουν από τη μέση «αεριτζήδες» επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, έτσι ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεγάλες επενδύσεις, αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής (Χρύσα Λιάγγου) ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή την πρόταση θεσμικών φορέων για τη σύνδεση της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού με μια ελάχιστη οικονομική αξία που θα δεσμεύει τον επενδυτή και θα εγγυάται την οικονομική του φερεγγυότητα για την υλοποίηση των εγκεκριμένων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έργων.

Αυτό που το επιτελείο του θεσσαλού υπουργού κ. Σκρέκα εξετάζει είναι η κατάθεση εγγυητικής επιστολής τραπέζης ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για τη διατήρηση της άδειας από πλευράς των επενδυτών μέχρι την κατασκευή του έργου. Η υποχρέωση θα αφορά έργα άνω του 1 μεγαβάτ.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο προσδοκά να ξεφουσκώσει το «τσουνάμι» των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ για 54 GW νέας ισχύς ΑΠΕ, εκ των οποίων ένα ποσοστό πάνω από 30% εκτιμάται ότι είναι πλασματικό.

Το γεγονός ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε αυτό το στάδιο αδειοδότησης των αιτήσεων δεν προβλέπει πιστοποίηση οικονομικής φερεγγυότητας, άνοιξε τον δρόμο για την υποβολή αιτήσεων και από «αεριτζήδες» επενδυτές, που «είτε είδαν φως και μπήκαν», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, είτε προσβλέπουν σε έσοδα από την πώληση των εταιρειών που έχουν συστήσει για τα έργα που αιτούνται βεβαίωσης παραγωγού.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στόχος του υπουργείου είναι η σχετική νομοθετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ακόμη μία νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ με στόχο την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις επικαλύψεις γης.

Το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τον επενδυτή στο στάδιο της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας ή παραχώρησης χρήσης γης, με αποτέλεσμα μια περιοχή να τη διεκδικούν δύο και πολλές φορές περισσότεροι επενδυτές. Συμβαίνει επίσης να δεσμεύονται εκτάσεις χωρίς καν να έχουν ερωτηθεί οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν προστατεύονται από τον νόμο. Το υπουργείο φέρεται να έχει κάνει αποδεκτή νομοθετική ρύθμιση της ΡΑΕ που δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να αναιρούν τη βεβαίωση παραγωγού όταν διαπιστώνουν ότι δεσμεύθηκε η γη τους χωρίς τη συναίνεσή τους.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr