Στα υπεράκτια αιολικά, στην αποθήκευση και στο υδρογόνο στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, αναγνωρίζοντας ότι έχει επέλθει κορεσμός στις τεχνολογίες των αιολικών και φωτοβολταϊκών μετά και τον πληθωρισμό των νέων αιτήσεων για ισχύ 54 GW.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, κoινή είναι εξάλλου η διαπίστωση της αγοράς, όπως διατυπώθηκε από εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών σε χθεσινή συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ότι ο πληθωρισμός των αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ δεν είναι υγιές στοιχείο και ότι απαιτείται προγραμματισμός και ξεσκαρτάρισμα για να επιτευχθούν οι στόχοι, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, «μοιάζει με άλμα στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας».

Την άποψη ότι η σωτηρία της αγοράς είναι τα υπεράκτια, η αποθήκευση και το υδρογόνο εξέφρασαν τόσο ο γενικός διευθυντής της Protergia Νίκος Μπενρουμπή, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος. Και οι δύο μίλησαν για κορεσμό της αγοράς τα επόμενα χρόνια σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, και μετέφεραν το ενδιαφέρον των εταιρειών τους για τις νέες τεχνολογίες των υπεράκτιων αιολικών, της αποθήκευσης αλλά και του υδρογόνου. Ο κ. Μπενρουμπή ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Mytilineos είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με ξένη εταιρεία για υπεράκτια αιολικά, αλλά και σχέδια της εταιρείας για 1000 MW αποθήκευσης. Συνεργασίες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών αναζητεί και η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, ενώ σχέδιο για υπεράκτιο αιολικό στην Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε και ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, Α. Διαμαντόπουλος. Ο όμιλος σχεδιάζει επίσης 200 MW φωτοβολταϊκών, ενώ έχει σχέδια και για την παραγωγή πράσινου και γαλάζιου υδρογόνου.

Ειδική αναφορά στο υδρογόνο έκανε στην ομιλία του και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς, το οποίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί σήμερα τον «rock star» του ενεργειακού τομέα. Τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κόμβο πράσινου υδρογόνου με επίκεντρο την Ελλάδα. Οπως επεσήμανε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που προωθούνται στην περιοχή μας, μπορούν στο μέλλον να υποδεχθούν υδρογόνο, το οποίο θα παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο της Ελλάδας, αλλά και των γειτονικών χωρών, με δεδομένο ότι το αέριο αποτελεί μεταβατικό καύσιμο προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο αξιωματούχος της Ε.Ε., δεν θα πρέπει τα κράτη-μέλη να «παγιδευτούν» σε επενδύσεις φυσικού αερίου με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Στις προοπτικές του υδρογόνου αναφέρθηκε και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Γκάλι. Αμεση προτεραιότητα του ΔΕΣΦΑ, όπως επεσήμανε, είναι να είναι έτοιμο το δίκτυο για να υποδεχθεί το υδρογόνο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με επίκεντρο το μεγάλο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος, εστίασε στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας με την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου. Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και ανακοίνωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.

Υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση και υδρογόνο αποτελούν τους νέους τομείς στους οποίους στρέφονται οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή