Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει στη Θεσσαλία ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη.

Το πάρκο θα έχει τερατώδεις διαστάσεις καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του θα είναι 470 MW, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη χλωρίδα της Θεσσαλίας. 

Η ανακοίνωση της επένδυσης έγινε την Δευτέρα στην Αθήνα κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών που παρακολουθούν την πορεία του Ελληνικού ομίλου. Η ακριβής περιοχή της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού δεν αναφέρθηκε.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε πρώτη φάση, έως το 2025, σχεδιάζει επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του χαρτοφυλακίου της κατά 2,4 GW, ξεπερνώντας τα 3 GW. 

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ρεαλιστικό στόχο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έργα 1,5 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αντίστοιχα, την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οσον αφορά τον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η εταιρεία σχεδιάζει το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, «η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα περιουσιακών στοιχείων –ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά– αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από αποθήκευση ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης».

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr