Έτοιμη να ξεκινήσει την επιχειρηματική της δραστηριοποίηση στην ηλεκτροκίνηση οχημάτων είναι πλέον η ΔΕΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης άναψε πρόσφατα το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει το σχετικό εγχείρημα, για το οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ δουλεύει συστηματικά εδώ και καιρό.

Στόχος της επιχείρησης είναι η εμπορική της διείσδυση στις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης οχημάτων να είναι εξαρχής μεγάλη, σε μια αγορά που αναμένεται να αναπτυχθεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έχοντας επίγνωση αυτής της τάσης, η ΔΕΗ προχωρά τα σχέδιά της για την ηλεκτροκίνηση στη βάση του business plan το οποίο έχει εκπονήσει, στο οποίο κομβικό ρόλο έχει η συνεργασία της με την πολωνική εταιρεία Solaris, με την οποία είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ήδη από το 2017.

Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την ηλεκτροκίνηση δεν είναι όψιμο, καθώς, πέραν των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας, η ΔΕΗ έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν, όταν η συζήτηση για την ηλεκτροκίνηση δεν ήταν τόσο «της μόδας», να ιχνηλατήσει το έδαφος. Όμως, οι πρώτες πιλοτικές προσπάθειές της (σχέδιο για  ενοικίαση με τη μορφή leasing 15 ηλεκτροκίνητων οχημάτων και πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση 15 σταθμών φόρτισης Αττική και Κοζάνη) απέβησαν άκαρπες.

Το εγχείρημα έχει και μια επιπλέον «πράσινη» διάσταση, καθώς η ενέργεια που θα παρέχει η ΔΕΗ για την ηλεκτροκίνηση θα διαθέτει «πράσινα» πιστοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, η ΔΕΗ είχε παρουσιάσει σε συνάντηση εργασίας των διοικήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ηλεκτροκίνητα οχήματα, δίκτυο φόρτισης, ηλεκτρική ενέργεια με εγγύηση προέλευσης ΑΠΕ και συντήρηση οχημάτων.

Υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ για την επέκτασή της στις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης σε επιχειρήσεις και ιδιώτες προβλέπει τόσο υπηρεσίες υποστήριξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όσο και σενάριο παραχώρησης μέσω leasing εταιρικού στόλου.

Ο βασικός πυλώνας για τις υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που σχεδιάζει να παρέχει η ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων δημόσιας πρόσβασης σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει για αυτό το λόγο τις συζητήσεις με αλυσίδες καταστημάτων (συμπεριλαμβανομένων και σούπερ-μάρκετ), στους χώρους των οποίων υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για την εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ολοκληρωμένο προϊόν για τις δημοτικές συγκοινωνίες

Η ΔΕΗ έχει ήδη εδώ και μήνες αποτανθεί σε αρκετούς δήμους, με τις συζητήσεις να έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό με κάποιους εξ αυτών, έτσι που η έναρξη της συνεργασίας να είναι πλέον προ των θυρών.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από πλευράς ΔΕΗ στους Δήμους αφορά ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει:

-προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων κατασκευής Solaris

-τη συντήρησή τους,

-διαχείριση ανακύκλωσης υλικών (μπαταρίες κ.α.),

-εγκατάσταση υποδομών φόρτισης

-προμήθεια του απαιτούμενου ρεύματος

-συνεργεία άμεσης βοήθειας για έκτακτες βλάβες.

Επίσης, φιλοδοξία της επιχείρησης αποτελεί, όπου αυτό είναι εφικτό, να εγκαταστήσει και σταθμούς ΑΠΕ για τη φόρτιση των μπαταριών των δημοτικών συγκοινωνιών.

Ως προς την οικονομική διάσταση του εγχειρήματος, φιλοδοξία της ΔΕΗ είναι να προσφέρει ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν, καλύπτοντας η ίδια το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σε πρώτη φάση, με τους Δήμους να αποπληρώνουν τη ΔΕΗ σε βάθος χρόνου, μέσω των συμβάσεων που θα συναφθούν.

Γιάννα Παπαδημητρίου energypress.gr