Τα αυτοκίνητα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν το όχημά τους σε καθημερινή βάση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επιλέγουν για οποιαδήποτε μετακίνησή τους, από την πιο κοντινή, έως την πιο μακρινή. Στην Ελλάδα, αν και έχουμε μια τόσο… ισχυρή σχέση με τα αυτοκίνητά μας, έχουμε και έναν από τους πιο γερασμένους στόλους οχημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό φυσικά οφείλεται στη μειωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα, μαζί με τις οικονομικές δυσχέρειες που πλήττουν τη χώρα μας εδώ και περίπου… 15 χρόνια. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι ο Έλληνας πάντα ήταν λάτρης του αυτοκινήτου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλοί που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ένα μέρος χρημάτων, θα στραφούν στην αγορά ενός νέου. Όχι απαραίτητα καινούργιου από αντιπροσωπεία, αλλά θα κάνουν την αλλαγή με ένα πιο σύγχρονο.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που μπορούν να κάνουν ένα βήμα παρακάτω και να αποκτήσουν ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, «κούτα» όπως συνηθίζουμε να το λέμε, οι επιλογές είναι πολλές και τα διλήμματα… ευχάριστα. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα μοντέλα, κάθε ένα με το δικό του πλεονέκτημα, αλλά και κορυφαίες τεχνολογίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε που φανταζόμασταν. Σκεφτείτε ένας ιδιοκτήτης οχήματος 20ετίας (περίπου του 2004, δηλαδή) να μπει σε ένα καινούργιο μοντέλο του 2024. Θα σοκαριστεί από το ψηφιακό υπόβαθρο του μοντέλου, τις δυνατότητες που δίνουν πια οι τεχνολογίες και το αφαιρετικό minimaldesignπου περιλαμβάνει μεγάλες οθόνες και ελάχιστους φυσικούς διακόπτες. Είναι γεγονός ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την τελευταία πενταετία, όπου γίνονται πραγματικά… άλματα σε όλους τους τομείς.

Η επίσκεψη σε μια αντιπροσωπεία θα βοηθήσει στην έρευνα αγοράς που πραγματοποιεί όποιος ενδιαφέρεται να αλλάξει αυτοκίνητο. Εκεί, το καταρτισμένο προσωπικό θα του εξηγήσει τις λειτουργίες, τις τεχνολογίες και τις ανέσεις που έχει κάθε μοντέλο. Αν τελικά αποφασίσει να προχωρήσει σε παραγγελία, τότε είναι πολύ πιθανό να ενημερωθεί για το διαθέσιμο stockοχημάτων, που οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν. Πριν μερικούς μήνες η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των καινούργιων αυτοκινήτων. Πλέον το πρόβλημα έχει εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν είναι λίγα τα μοντέλα που διατίθεται με άμεση παράδοση από τις επίσημες εισαγωγικές εταιρείες. Αν και δεν ισχύει για όλα τα αυτοκίνητα στην αγορά, η περίπτωση των ετοιμοπαράδοτων έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, πολλές αντιπροσωπείες προωθούν τα ήδη διαθέσιμα οχήματα με προσφορές, χαμηλότερες τιμές, ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλες προωθητικές ενέργειες για να τα προτιμήσουν οι αγοραστές και να αποφύγουν τις ειδικές παραγγελίες που απαιτούν περισσότερο χρόνο προκειμένου να παραδοθούν, αλλά και επιπλέον εργασία από το εργοστάσιο παραγωγής.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά ενός ετοιμοπαράδοτου είναι συμφέρουσα. Φυσικά πρόκειται για ολοκαίνουργια αυτοκίνητα με 0 χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Οι αντιπροσωπείες γνωρίζουν ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία εξοπλισμού που προτιμά ο κόσμος και τις δημοφιλέστερες διαμορφώσεις αυτοκινήτων, οπότε παραγγέλνουν έναν μεγάλο αριθμό ίδιων ή παρόμοιων μοντέλων προκειμένου να πετύχουν, ενδεχομένως, χαμηλότερη τιμή από τα κεντρικά. Επίσης κερδίζουν στο γεγονός ότι έχουν άμεσα διαθέσιμα αυτοκίνητα, κάτι που αρέσει πολύ στον κόσμο που πολύ συχνά, δεν επιθυμεί να περιμένει για να αποκτήσει ένα νέο όχημα. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει εξεζητημένα στοιχεία εξοπλισμού (ηλιοροφή, πακέτα συνδεσιμότητας και τεχνολογίας, δερμάτινα καθίσματα, ειδικές επενδύσεις στο εσωτερικό, στοιχεία άνεσης και άλλα) ή ειδικά χρώματα αμαξώματος, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να δώσει μια ειδική παραγγελία στην αντιπροσωπεία και να περιμένει από 3-4 μήνες έως 9-10 μήνες για να παραλάβει το αυτοκίνητο. Υπάρχουν πάρα πολλοί αγοραστές που τους «εξιτάρει» η δημιουργία ενός μοντέλου στα γούστα τους και δεν καλύπτονται από το stockτων ετοιμοπαράδοτων αυτοκινήτων. Το «τίμημα» που θα πρέπει να πληρώσουν, εκτός από τη μεγαλύτερη τιμή αγοράς, είναι η αναμονή μέχρι να έρθει το όχημα για το οποίο κατέθεσαν ειδική παραγγελία, αλλά και η εξαίρεση από τυχόν προωθητικές ενέργειες που μπορεί να καλύπτουν μόνο τα ετοιμοπαράδοτα μοντέλα της αντιπροσωπείας. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι μια μοναδική εμπειρία. Είναι «αλλιώς» να επιλέγεις ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, γνωρίζοντας ότι είσαι ο πρώτος ιδιοκτήτης, εκείνος που θα «γράψει» τα πρώτα χιλιόμετρα και θα στρώσει το αυτοκίνητο σχεδόν από το 0. Σίγουρα, οι τιμές πλέον έχουν ανέβει σημαντικά και λίγοι έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να μπουν σε μια αντιπροσωπεία και να αγοράσουν αυτό που τους αρέσει. Εκείνοι που μπορούν όμως, είναι βέβαιο ότι θα το ευχαριστηθούν στο ακέραιο. Κι ας χρειαστεί να περιμένουν κάποιους μήνες για να το «φτιάξουν» όπως ακριβώς επιθυμούν!