Συγχώνευση με τη Fiat Chrysler εξετάζει η διοίκηση της Renault, με την προοπτική μίας συμφωνίας που μπορεί να αλλάξει οριστικά το τοπίο στην αυτοκινητοβιομηχανία εν όψει των εξελίξεων και της παγκόσμια μάχης που γίνεται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αυτοκινούμενα οχήματα.

Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι «εξετάζει με ενδιαφέρον» την πρόταση της Fiat Chrysler, σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοί της θα διαθέτουν το 50% της νέας επιχείρησης, με ετήσιες πωλήσεις που ανέρχονται σε 8,7 εκατομμύρια οχήματα.

Αν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, τότε θα δημιουργηθεί η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη, μετά τη Volkswagen και την Toyota, ενώ η General Motors θα υποχωρήσει στην τέταρτη θέση.

Το θέμα της ενδεχόμενης συγχώνευσης – που υποδέχτηκαν πολύ θετικά οι αγορές – ξεκίνησε όταν η  Fiat Chrysler ανακοίνωσε πως οι συνεργασίες που ούτως ή άλλως συζητούσαν οι δύο πλευρές σε διάφορα τεχνολογικά θέματα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επικερδείς στο ενδεχόμενο μίας συγχώνευσης.

Η Fiat Chrysler διαθέτει πολλές μάρκες αυτοκινήτων, όπως η Jeep, η Dodge, η Alfa και η Maserati, ενώ έχει πολύ καλή παρουσία στη Βόρεια Αμερική, σε αντίθεση με τη Renault που διαθέτει πολύ μικρό μερίδιο αγοράς εκεί.

Η πρόταση αυτή είναι ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη των ερευνών για νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Ήδη οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, BMW και Daimler, έχουν φτιάξει ένα joint venture για έρευνες, ενώ η Ford και η Volkswagen συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων οχημάτων.

Η τάση, αλλά και η ανάγκη, των εταιρειών να συνεργάζονται είναι πολύ εμφανής τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται πιέσεις από εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Tesla, αλλά και τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Uber.

Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε ότι ενδεχόμενη συγχώνευση με τη Renault θα οδηγούσε σε περιορισμό του κόστους κατά τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει η προοπτική κλεισίματος εργοστασίων.

Η Fiat Chrysler δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση δύο αυτοκινητοβιομηχανιών που πάλευαν να επιβιώσουν. Συγκεκριμένα, η Fiat εξαγόρασε ποσοστό στην Chrysler που βρισκόταν σε καθεστώς χρεοκοπίας από το 2009 και η συγχώνευση ολοκληρώθηκε το 2014.

Ωστόσο, η Fiat Chrysler βρίσκεται στη τέταρτη θέση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και στην 8η παγκοσμίως, ενώ υπολείπεται των αντιπάλων της και στον τομέα της τεχνολογίας αυτοκινούμενων οχημάτων και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο τομείς που δείχνουν να είναι το μέλλον του τομέα.

Από την πλευρά της, η Renault βρίσκεται στην κορυφή στο τομέα, μετά και τη συμμαχία της με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, Nissan, αλλά και την Mitsubishi Motors. Η Renault κατέχει το 43,5% στη Nissan, ενώ η Nissan κατέχει το 15% της Renault.

Κλειώ Νικολάου