Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία κυκλοφορούν τα πιο ηλικιωμένα φορτηγά και βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ACEA, ο μέσος όρος ηλικίας των φορτηγών που κυκλοφορούσαν στην πατρίδα μας το 2015 ανερχόταν σε 18,7 χρόνια, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος περιοριζόταν στα 11,7 χρόνια. Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Πολωνία με 16,7 χρόνια και τρίτη η Εσθονία με 16,3 έτη.

Αντίθετα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης ταχύτητας με ανεπτυγμένες οικονομίες κυκλοφορούν φορτηγά με μονοψήφιες ηλικίες. Τον ηλικιακά νεότερο στόλο βαρέων επαγγελματικών οχημάτων διέθετε το 2015 στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο με 6,6 χρόνια, στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Γαλλία με 7,5 χρόνια και στην επόμενη η Δανία με 7,7 χρόνια.

Αρνητική πρωτιά κατέχει εντός της Ευρώπης η Ελλάδα και όσον αφορά στη μέση ηλικία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της, η οποία κυμαινόταν το 2015 στα 16,8 έτη. Και εδώ έχουμε στη δεύτερη θέση και πάλι την Πολωνία με 16,0 χρόνια και στην τρίτη την Πορτογαλία με 14,0 χρόνια. Τα νεότερα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κυκλοφορούν στο Λουξεμβούργο, όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους βρισκόταν το 2015 στα 6,3 χρόνια, ενώ ακολουθούσαν η Γερμανία με 7,3 χρόνια και η Σουηδία με 8,0 χρόνια.

Οι συγκεκριμένες θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας εξηγούν - έως έναν βαθμό - και τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους μας, καθώς τα γερασμένα φορτηγά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα  προκαλούν πολλές επικίνδυνες καταστάσεις, ιδιαίτερα λόγω της κακής τους συντήρησης και των ανεπαρκών ελέγχων από πλευράς των αρμόδιων Αρχών.

Στα επιβατηγά μοντέλα εμφανίζει η Ελλάδα καλύτερα αποτελέσματα, κυρίως χάρη στην εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων καινούριων Ι.Χ. τη δεκαετία 2000 – 2009, που συνέβαλε στη θεαματική μείωση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου. Ωστόσο η δραματική πτώση της συγκεκριμένης αγοράς την τελευταία οκταετία ανέβασε σημαντικά τη μέση ηλικία των Ι.Χ. στην Ελλάδα, η οποία βρισκόταν το 2015 στα 13,5 χρόνια.  Εδώ πάντως κατέχει την αρνητική πρωτιά η Πολωνία με 17,2 χρόνια και πίσω της βρίσκεται η Λιθουανία με 16,7 χρόνια.