Πολλά «φασούλια» έκρυβε το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή νύχτα Σαββάτου, ώρα ιδιαίτερα κατάλληλη ώστε να μην το προλάβουν οι Σαββατιάτικές και Κυριακάτικες εκδόσεις και γενικώς να μαθευτούν όσο γίνεται λιγότερα. Αποτέλεσμα ήταν οι οικονομικοί συντάκτες αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έπρεπε να τα εκπροσωπήσουν στα κανάλια, να εμφανίζονται το πρωί του Σαββάτου με τα μάτια κόκκινα από την αϋπνία…

Για πρώτη φορά πάντως σε κείμενο μνημονίου περιγράφονται δεσμεύσεις για εντατικοποίηση των εισπρακτικών προσπαθειών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποδώσουν οι δεκάδες νέοι φόροι που έχουν επιβληθεί. Κατά τρόπο αναλυτικό απεικονίζονται μέτρα για την αυτοματοποίηση των κατασχέσεων και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών έως και τη δημοσιοποίηση νέας λίστας με όσους έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Εκείνο όμως που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι ότι στο κείμενο περιλαμβάνονται και μέτρα πέραν του θέρους του 2018 που λήγει το τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα 4ο μνημόνιο. Η διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία είναι πως δεν προβλέπει καμιά νέα χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια σοκ και δέος…

Πάντως το πολυνομοσχέδιο έκρυβε και κάποια θετικά για την περιοχή μας όπως την αξιοποίηση του θεσσαλικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, το οποίο περνάει στο υπερταμείο με σκοπό να βρεθεί ιδιώτης για να το αξιοποιήσει, όπως έγινε με εκείνο της Σκιάθου και την Fraport. Ως γνωστόν ο κρατικός αερολιμένας Νέας Αγχιάλου θυμίζει αεροδρόμιο μόνο το καλοκαίρι που υποδέχεται τουριστικά τσάρτερ. Την υπόλοιπη σεζόν βρίσκεται περίπου σε «χειμερία νάρκη» και λειτουργεί με …ωράριο δημοσίου. Αν τυχόν εμφανιστεί έκτακτη πτήση πέραν του ωραρίου, πράγμα σπάνιο, ειδοποιείται  ο αερολιμενάρχης στο σπίτι του να πάει να ξεκλειδώσει…

Στις 19 Mαΐου, στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας ExxonMobil καταφθάνουν στην Αθήνα. Αποστολή τους, γράφει η Καθημερινή, η «απόβαση» του αμερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό το Ιόνιο και το υποθαλάσσιο οικόπεδο 2, το οποίο έχει παραχωρηθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και στη γαλλική εταιρεία Total. Την ίδια ημέρα αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική συμφωνία

Η έλευση της ExxonMobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και να επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής δεν περιορίζεται στο Ιόνιο. Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές. 

Παράδοξη εικόνα σήμερα Δευτέρα στο νομό Λάρισας. Στην πρωτεύουσα, αλλά μόνο σε αυτή, είναι όλα κλειστά λόγω της εορτής του Αγίου Αχιλλίου. Π.χ. αν μια εταιρεία έχει γραφεία στη Λάρισα και εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ, τα γραφεία, βάσει του σχετικού νόμου, θα παραμείνουν κλειστά ενώ το εργοστάσιο θα δουλεύει κανονικά καθώς η ΒΙΠΕ υπάγεται στον Δήμο Τεμπών. Θα μπορούσαν όμως οι λατρευτικές εκδηλώσεις να γίνονται το απόγευμα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα Τρίκαλα με τον πολιούχο της πόλης Άγιο Βησσαρίωνα, ώστε να μην χάνεται μια παραγωγική ημέρα. Οι επίσημες αργίες προς τιμήν των πολιούχων είναι και αυτές απότοκες της «πελατειακής» πολιτικής των κομμάτων. Όποια περιοχή είχε «μπάρμπα στην κορώνη» κατοχύρωνε νομοθετικά τη δική της αποκλειστική αργία…

Καλή εβδομάδα σε όλους. 

Κώστας Τόλης

*Αύριο Τρίτη τα ΜΜΕ «νεκρώνουν» λόγω της απεργίας που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία των δημοσιογράφων