Μετατέθηκαν για την Δευτέρα 3 Απριλίου τα εγκαίνια των σηράγγων στα Τέμπη. Η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου, ημέρα βολική για όλους, αλλά ας όψεται το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το γενικό πρόσταγμα έχει η κατασκευάστρια κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», η οποία προσπαθεί να μην ανοίξει ιδιαίτερα την βεντάλια των προσκλήσεων παρά το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από αιρετούς, εκπροσώπους φορέων κ.λ.π. Μάλιστα δήμαρχος της περιοχής απείλησε να μην παραστεί καν στην τελετή των εγκαινίων, καθώς έκπληκτος είδε να του δίνουν μόλις πέντε προσκλήσεις! Αν δεν μπορεί να παραστεί το δημοτικό συμβούλιο δεν έρχομαι ούτε εγώ τους διεμήνυσε. Τελικά μπρος στον σάλο ενός «μποϊκοτάζ» έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημά του...

Ένας απέραντος ωκεανός «ορφανών» ακινήτων έχει περιέλθει στο δημόσιο. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» περιουσίες που κληρονομούν, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης και τους φόρους. Το 2016 κατατέθηκαν 54.000 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, ενώ φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί υπερβαίνοντας τις 150.000 αιτήσεις. Περίπου 30% από εκείνους που αποποιούνται το κάνουν διότι είτε δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες –οι περισσότεροι– είτε διότι κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να «φορτωθούν» τα βάρη ακινήτων που κληρονομούν. Το 28% όσων αποποιούνται κληρονομιές το κάνει διότι τα ακίνητα που κληρονομεί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό εκτιμάται ότι ανήκει σε εκείνους που μέσω αυτού του τρόπου επιλέγουν να γλιτώσουν φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομούν από τους δικούς τους γονείς. Αντί για ευχή κατάρα…

Η ετήσια συγκέντρωση στελεχών της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (όμιλος ΤΥΡΑΣ) πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στελέχη της επιχείρησης, από πέντε εργοστάσια και τρεις χώρες, καταφθάνουν μια φορά το χρόνο στα Τρίκαλα για ένα διήμερο συνέδριο στο οποίο αποτιμώνται εμπειρίες, χαράσσονται στόχοι και ανακοινώνονται εταιρικά νέα. Τις εργασίες της συνάντησης έκλεισε, ως guest, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Eurobank  Πλάτων Μονοκρούσος ο οποίος κέρδισε το κοινό με την εξαιρετική του ανάλυση για τα ελληνικά και διεθνή οικονομικά δεδομένα.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οι θεσμοί, έχοντας γνώση του αδιεξόδου που έχουν περιέλθει η Επιχείρηση αλλά και η αγορά ενέργειας, ζητούν επιτακτικά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της. Το «πωλητήριο» της ΔΕΗ είχε δρομολογηθεί από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, λόγω δύο κρίσιμων παραγόντων, τους οποίους επικαλούνται οι θεσμοί στο προσχέδιο μνημονίου και αποκάλυψε η Κυριακάτικη «Καθημερινή». Ο πρώτος αφορά την απόφαση της Κομισιόν το 2008 για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη μέσω της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η αναποτελεσματική εφαρμογή των δημοπρασιών ισχύος. Στα σενάρια των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται και το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας το οποίο σκουριάζει αναξιοποίητο εδώ και είκοσι χρόνια. Ίσως να ήρθε η ώρα του, μήπως και βρεθεί κανένας χριστιανός και το βάλει μπροστά…

Καλή εβδομάδα σε όλους

Κώστας Τόλης