Λίγες ώρες προτού εκπνεύσει σήμερα η εξαίρεση που είχε παραχωρήσει προσωρινά στα προϊόντα της Ε.Ε., του Καναδά και του Μεξικού από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η Ουάσιγκτον κήρυξε και τυπικά εμπορικό πόλεμο στους σημαντικότερους εταίρους της. Ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, διότι δεν κατέστη δυνατή η διευθέτηση των εμπορικών διενέξεών τους.

Κωφεύοντας στις διπλωματικές προσπάθειες των Ευρωπαίων και στις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, από τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος θέτει σε ισχύ τους επίμαχους δασμούς που έχει προαναγγείλει από τον Μάρτιο. Η στάση της Ουάσιγκτον έχει ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά της Ε.Ε., η οποία ετοιμάζει την αντεπίθεσή της, διότι το πλήγμα αναμένεται να είναι καίριο για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ειδικότερα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας.

Κι αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αποφασισμένος να αποκλείσει από την αμερικανική αγορά τα ακριβότερα μοντέλα γερμανικών αυτοκινήτων. Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Wirtschaftswoche φέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει στον Γάλλο ομόλογό του ότι θα επιμείνει μέχρις ότου να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα Mercedes-Benz στη Νέα Υόρκη. Το δημοσίευμα οδήγησε σε υποχώρηση τις μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler και Volkswagen, που αντιπροσωπεύουν το 90% της αμερικανικής αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Με νέο μήνυμά του στο Τwitter ο Τραμπ υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ «έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα από τις συναλλαγές τους με τη Γερμανία, που πληρώνει πολύ λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι πολύ κακό για τις ΗΠΑ και θα αλλάξει».

Η πρόθεση της Ουάσιγκτον να θέσει στο στόχαστρό της τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέστη σαφής την περασμένη εβδομάδα, οπότε ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές διερευνούν αν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα απειλούν τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και υπό αυτήν την έννοια αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δικαιολογεί τη στάση της, επικαλούμενη νόμο του 1962, που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο να επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο αν κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη όχι μόνον να προσφύγει στον ΠΟΕ, αλλά και να επιβάλει αντίποινα υπό τη μορφή δασμών, καθώς οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να πλήξουν ευρωπαϊκές εξαγωγές συνολικής αξίας 6,4 δισ. ευρώ. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ε.Ε. «θα προσφύγει άμεσα στον ΠΟΕ και μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινώσει αντίμετρα». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο να λαμβάνει μια χώρα μονομερώς μέτρα στο παγκόσμιο εμπόριο». Παράλληλα, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απειλή των δασμών για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ε.Ε., κάτι που δεν ενδείκνυται για να κάνει κανείς δουλειές, κυρίως με τους μακροχρόνια εταίρους, φίλους και συμμάχους». Τον Μάρτιο, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι θα αντεπιτεθεί επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ, από τις 20 Ιουνίου. Σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα προϊόντα παράγονται σε πολιτείες που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Τα πιο γνωστά προϊόντα είναι οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν.

Οπως τόνισε η κ. Μάλμστρομ, τώρα που είναι ξεκάθαρη η εικόνα, «η αντίδραση της Ε.Ε. θα είναι ανάλογη με το πλήγμα από την Ουάσιγκτον, αλλά και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ», ενώ, παράλληλα, θα προβλέπει μέτρα «που θα προστατεύσουν τις αγορές της Ε.Ε. από τις επιπτώσεις της πολιτικής των ΗΠΑ». Από τον Μάρτιο, η κ. Μάλμστρομ είχε αποδυθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα, με συνεχείς επαφές και συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, προσπαθώντας να πείσει την Ουάσιγκτον να παραχωρήσει μόνιμη εξαίρεση στα προϊόντα της Ε.Ε.

Αμεση ήταν η αντίδραση και του Μεξικού, που έσπευσε να εξαγγείλει αντίποινα υπό τη μορφή δασμών. Χωρίς να διευκρινίσει το ύψος των δασμών, ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν στις εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού κρέατος, φρούτων, όπως τα μήλα και τα σταφύλια, τυριών, αλλά και στις εισαγόμενες από τις ΗΠΑ πλάκες χάλυβα που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα βαριά μηχανήματα, στους αγωγούς και στις βαριές κατασκευές. Σε ό,τι αφορά τον Καναδά, η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 16,6 δισ. δολαρίων, και συγκεκριμένα στο ουίσκι, στους χυμούς φρούτων και στον χάλυβα και το αλουμίνιο, που εισάγονται από τις ΗΠΑ σε διάφορες μορφές.

Καθημερινή