Πλήθος διεκδικητών για το έργο Ultra Fast Broadband των 850 εκατ. ευρώ που θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να σπάσει το μονοπώλιο του ΟΤΕ στο δίκτυο του «τελευταίου μιλίου».

Επίθεση, αλλά και βοήθεια, σε δύο μέτωπα δέχονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέσω της εισόδου νέων ομίλων, όπως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και άλλων κατασκευαστικών ομίλων στην αγορά τους. Το σχέδιο της ΔΕΗ, στην περίπτωση που προχωρήσει, σπάει στο μονοπώλιο του ΟΤΕ στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι», δηλαδή στο δίκτυο χαλκού που συνδέει την καμπίνα με τον τελικό καταναλωτή.

Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, που ήδη υλοποιείται μέσω της θυγατρικής Grid Telecom, λειτουργεί και ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η Grid Telecom παρέχει υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή μισθώνει το δίκτυο οπτικών ινών, που εντός πενταετίας θα φτάνει τα 6.000 χιλιόμετρα, σε παρόχους, αλλά και μεγάλους ομίλους. Συνεπώς διεκδικεί ένα κομμάτι της πίτας στη χονδρική, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή ώστε να αναπτυχθούν ταχύτερα τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία.

Τρεις λόγοι οδηγούν και άλλους ομίλους στην αγορά των τηλεπικοινωνιών: Η στενή διασύνδεση των δικτύων 5G στην κινητή με τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, οι νέες ανάγκες για υποδομές οπτικών ινών που θα διασυνδέουν τα κέντρα δεδομένων (data centers) που σχεδιάζονται ή λειτουργούν στη χώρα, αλλά και ο μεγάλος διαγωνισμός, ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ, για τα ευρυζωνικά δίκτυα σε περιοχές που δεν επένδυσαν οι πάροχοι (έργο Ultra Fast Broadband – UFBB).

Χθες ανακοινώθηκε πως η Grid Telecom θα διεκδικήσει από κοινού με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το έργο UFBB που θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στον ανταγωνιστικό διάλογο για το συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν άλλες επτά εταιρείες και συγκεκριμένα οι Wind Hellas, Vodafone Ελλάδος, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, κοινοπραξία Μυτιληναίος - METKA EGN LTD., Intrakat και ο ΟΤΕ. Οι πληροφορίες φέρνουν και κάποιους άλλους να ακολουθούν το δρόμο των Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και να δημιουργούν αντίστοιχες κοινοπραξίες.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και οι υποψήφιοι έχουν θέσει διάφορα ζητήματα που ξεκινούν από την περίοδο παραχώρησης – ζητούν να μεγαλώσει, ενώ σήμερα είναι 27 χρόνια – και φτάνουν μέχρι την κατανομή κινδύνων. Οι όμιλοι που θα επικρατήσουν, καθώς προβλέπεται πως η χώρα «τεμαχίζεται» σε επτά περιοχές, θα δημιουργήσουν το δίκτυο κορμού που θα χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις. Από το UFBB μπορούν να εξυπηρετηθούν 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις μέσω περισσότερων από 810.000 συνδέσεων ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps.

Όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητών επικοινωνιών, ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τα σταθερά δίκτυα. Όμως στα δίκτυα πέμπτης γενιάς είναι σημαντική η σύνδεση με τα σταθερά δίκτυα οπτικών ινών, καθώς οι πολύ υψηλοί ρυθμοί μετάδοσης που θα παρέχονται στους τελικούς χρήστες και η πολύ μεγάλη πυκνότητα των συνδεδεμένων ασύρματων συσκευών, θέτουν υψηλές απαιτήσεις για την «ανταπόκριση» που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί από σταθερές δικτυακές υποδομές. Επομένως, «η ύπαρξη ενός σταθερού δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατό πυκνότερου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός 5G δικτύου».

Έτσι, αν η Ελλάδα θέλει να διαθέτει ποιοτικά δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή, τότε οι υφιστάμενες υποδομές δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών θα πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να υποστηριχθούν όλα τα στάδια υλοποίησης των δικτύων 5G.

Οι υπηρεσίες χονδρικής πρόσβασης μέσω επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών είναι το ένα μέτωπο που κινείται ώστε να καλύψει ανάγκες των παρόχων, εταιρειών που διαχειρίζονται data centers και μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδικά επειδή η πανδημία έδειξε πως είναι μεγάλες οι ανάγκες για μετάδοση δεδομένων ώστε να υποστηριχθούν εφαρμογές όπως η τηλεκπαίδευση, η τηλεεργασία, κ.α.

Το δεύτερο μέτωπο συνδέεται με το σχέδιο της ΔΕΗ να απειλήσει το μονοπώλιο του ΟΤΕ στο «τελευταίο μίλι». Ο ΟΤΕ βγάζει σήμερα τεράστια κέρδη από το απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού το οποίο αξιοποιεί ο ίδιος και μισθώνει στους ανταγωνιστές του ώστε να φτάσουν στο τελικό καταναλωτή. Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (Fiber to the Home ή Fiber to the Building) ο ΟΤΕ έχει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο από αυτή την πηγή.

Η ΔΕΗ θέλει να αξιοποιήσει το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ –τις κολώνες που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα- για να φτάσει την οπτική ίνα μέχρι τα κτίρια, με πολύ χαμηλότερο κόστος αφού δεν θα χρειαστούν αυλάκια και γραφειοκρατικές αδειοδοτήσεις. Η ΔΕΗ, όπως έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία η ENEL στην Ιταλία, θέλει να φτάσει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και στη συνέχεια να την μισθώνει –όπως κάνει ο ΟΤΕ σήμερα με το δίκτυο χαλκού– σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Οι πάροχοι θα προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο με βάση την υποδομή της ΔΕΗ. Επειδή η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, στο παρελθόν να μπει στις τηλεπικοινωνίες ως καθετοποιημένος πάροχος, με την Tellas που τελικά πωλήθηκε στην Wind, αρκετοί αμφισβητούν το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης. Όμως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πιο κοντά στο μοντέλο της ENEL που είχε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και θεωρείται πλέον στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ιταλική κυβέρνηση.

businessdaily.gr