Υστερα από µία εβδοµάδα επαφών και διαπραγµατεύσεων, όπου ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης κατέβηκε στην Αθήνα για να συναντηθεί µε τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθµού E TV Φίλιππο Βρυώνη και να επιθεωρήσει εγκαταστάσεις και στούντιο, ολοκληρώθηκε τα ξηµερώµατα της Παρασκευής η µεταβίβαση του καναλιού στον οµογενή επιχειρηµατία. 

Κάπως έτσι ο Πόντιος businessman, εξαγοράζοντας την εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., παίρνει θέση στη µάχη για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής συχνότητας στον επερχόµενο διαγωνισµό που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση. 

Μετά από διαπραγµατεύσεις που διήρκεσαν 15 ώρες και ένα δεκαήµερο έντονων ζυµώσεων και αρκετών πισω- γυρισµάτων, η συµφωνία επιτεύχθηκε και προβλέπει την 100% µεταβίβαση του σταθµού αλλά και την αλλαγή του σε κάτι διαφορετικό. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει µια αρχική µεταβατική περίοδος έως και τις αρχές του Ιανουαρίου, ώστε ο σταθµός να αλλάξει το πρόγραµµά του, ενώ θα δοθεί έµφαση στην ενηµέρωση, αλλά και σε νέες παραγωγές. Από τις αρχές του 2018, το νέο κανάλι πιθανώς θα αλλάξει και όνοµα, καθώς υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και εισηγήσεις, θα προωθηθεί πλήθος ενηµερωτικών και πολιτικών εκποµπών, αλλά και παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, για το επαναλανσάρισµα του σταθµού ο νέος ιδιοκτήτης θα συνεργαστεί µε διεθνή εταιρεία ειδικευµένων συµβούλων µε έδρα το Λονδίνο. Η συ- γκεκριµένη εταιρεία έχει επιβλέψει την «αναγέννηση» πλήθους καναλιών σε όλο τον κόσµο και οι άνθρωποι του κ. Σαββίδη βρίσκονται σε τακτική επαφή µαζί της εδώ και έναν χρόνο. 

Η εταιρεία απαρτίζεται από πρώην στελέχη του BBC και του CHANNEL 4, τα οποία συνεργάζονται επίσης µε γνωστούς Βρετανούς τηλεοπτικούς δηµοσιογράφους. Στις σκέψεις των στελεχών του Ιβάν Σαββίδη είναι να υπάρξει τεχνολογική αναβάθµιση, ωστόσο δεν αναµένεται να γίνουν βεβιασµένες ενέργειες. Και αυτό διότι ήδη το E TV έχει ικανοποιητική µέση τηλεθέαση (περίπου 7%-8%), που κρίνεται ως πολύ καλή βάση για να πατήσει επάνω της ο νέος τηλεοπτικός σταθµός προκειµένου να στοχεύσει σε υψηλότερα µερίδια. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα θιγεί το πρόγραµµα που ο σταθµός έχει αυτή τη στιγµή - αν και θα υπάρξουν παρεµβάσεις και στοχευµένες διορθωτικές κινήσεις. Σηµαντικό ρόλο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείµενες στον κ. Σαββίδη, στην εξαγορά του συγκεκριµένου σταθµού και της Ραδιοτηλεοπτικής Α.Ε. διαδραµάτισε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν υγιή οργανισµό, µε µηδενικό δανεισµό, έσοδα της τάξης των 15 εκατ. ευρώ και δικό του ταµείο. 

Με έτος ίδρυσης το 2013, εξάλλου, ο σταθµός κινήθηκε στο πλαίσιο που η οικονοµική κρίση όρισε και δεν ανοίχτηκε σε δαπάνες και επενδύσεις που θα δηµιουργούσαν πρό- βληµα. 

Εργώδεις διαπραγµατεύσεις 

Πάντως, καθ’ όλη την προηγούµενη εβδοµάδα υπήρξε ένα πραγµατικό όργιο φηµών αναφορικά µε τη θετική κατάληξη ή µη των διαπραγµατεύσεων. Αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον πάντοτε σκληρό και έµπειρο διαπραγµατευτή Φίλιππο Βρυώνη να επιδιώκει να κρατήσει ποσοστό και να µη θέλει να πουλήσει ολόκληρο τον σταθµό. Στην πορεία πηγές αναφέρονταν στη διάθεση του µεγαλοµετόχου του E TV να πουλήσει µεν τον τηλεοπτικό σταθµό, να κρατήσει όµως τις δραστηριότητες του τηλεµάρκετινγκ, καθώς και κάποιες ζώνες που τις υποστηρίζουν. 

Στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας διαρροές αναφέρονταν σε συµφωνία η οποία βασιζόταν σε ένα αρχικό MoU για την πληρωµή προκαταβολής και σταδιακή εξαγορά έως τον Ιούλιο του 2018, µε δέσµευση να παραµείνει το έµψυχο δυναµικό του σταθµού ακέραιο, ο νέος επενδυτής να µην πάρει τον υλικοτεχνικό εξοπλισµό και να χρησιµοποιηθεί η συµφωνία αυτή ως όχηµα στο οποίο θα πατούσε η εταιρεία των συµφερόντων Σαββίδη για να εξασφαλίσει τη συµµετοχή της στον διαγωνισµό που θα γίνει για τις καινούριες τηλεοπτικές άδειες. 

Αλλες φήµες αναφέρονταν σε πιέσεις της τελευταίας στιγµής που υπήρξαν ώστε να µην πουλήσει στο πλαίσιο του µιντιακού πολέµου που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως και να ’χει, πάντως, το θρίλερ οδήγησε τα χαράµατα της Παρασκευής σε εξελίξεις. Κύριο µέληµα τώρα, σε ό,τι αφορά την πλευρά Σαββίδη, είναι να προχωρήσει στη στελέχωση του καναλιού ώστε να υποστηρίξει το εγχείρηµα. 

Αρχικές πληροφορίες για ονόµατα όπως, για παράδειγµα, του Λάµπη Ταγµατάρχη ή άλλων δεν επιβεβαιώνονται και θεωρούνται προς το παρόν πρόωρες. Πηγές του οµογενή επιχειρηµατία ξεκαθαρίζουν όµως ότι πρόθεσή του είναι η δηµιουργία ενός πλήρους, θεµατολογικά, καναλιού, µε στόχευση αρχικά σε διψήφια ποσοστά τηλεθέασης και κατόπιν ευθεία αντιπαράθεση µε τον ανταγωνισµό. 

Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Σαββίδης θέλησε να εξαγοράσει και άρα να πατήσει επάνω σε έναν έτοιµο τηλεοπτικό σταθµό, εκτός των θετικών οικονοµικών δεδοµένων του Ε TV, σχετίζεται και µε την ανάγκη του να έχει µια πλατφόρµα στην οποία θα χτίσει το τηλεοπτικό του project χωρίς να χρειαστεί να πάρει πρώτα την άδεια και τη συχνότητα και µετά να χάσει χρόνο για να δηµιουργήσει ένα κανάλι από το µηδέν. 

Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι ήδη από την περασµένη εβδοµάδα ο κ. Σαββίδης είχε έρθει στην Αθήνα για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του σταθµού, ενώ είχε υπάρξει καταρχήν συµφωνία για να προχωρήσουν οι διαπραγµατεύσεις. Το due diligence εξελίχθηκε όλη την προηγούµενη εβδοµάδα και οι τελικές υπογραφές έπεσαν προ τριών ηµερών.

Νικήτας Τσακίρογλου (Πρώτο θέμα)