Aντιµέτωπη µε πρωτοφανείς προκλήσεις είναι η Ευρώπη, καθώς οι παρατεταµένοι καύσωνες και η ξηρασία µειώνουν δραµατικά τη στάθµη των υδάτων στους σηµαντικότερους ποταµούς της ηπείρου, όπως ο Ρήνος και ο ∆ούναβης. Η εν λόγω κρίση, που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι, προκαλεί εκτεταµένα προβλήµατα στις µεταφορές, εκτοξεύοντας το κόστος και απειλώντας, µεταξύ άλλων, την οµαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων. Τα χαµηλά επίπεδα υδάτων περιορίζουν τη ναυσιπλοΐα σε κρίσιµες πλωτές οδούς της Γηραιάς Ηπείρου, αναγκάζοντας τα πλοία να κινούνται µερικώς φορτωµένα. Στον Ρήνο, νότια του Ντούισµπουργκ και της Κολονίας στη Γερµανία, συµπεριλαµβανοµένου του σηµείου συµφόρησης του Κάουµπ, τα πλοία µπορούν να πλέουν µόνο κατά το ήµισυ της χωρητικότητάς τους. Αυτό έχει αποτέλεσµα να εκτοξεύονται τα ναύλα, αυξάνοντας σηµαντικά το κόστος αλλά και τον χρόνο µεταφοράς, καθώς συχνά φορτία που µεταφέρονται κανονικά από ένα πλοίο απαιτούν πλέον τη χρήση πολλαπλών φορτηγίδων. Ο Ρήνος, ο δεύτερος µεγαλύτερος ποταµός στην Ευρώπη µετά τον ∆ούναβη, διασχίζει πολλές χώρες και αποτελεί σηµαντική αρτηρία για το ευρωπαϊκό εµπόριο και τη µεταφορά εµπορευµάτων. Η πλειονότητα των σχεδόν 200 εκατοµµυρίων τόνων φορτίου που µετακινείται στη χώρα, από άνθρακα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων µέχρι τρόφιµα και χηµικά, µεταφέρεται µέσω του Ρήνου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον ∆ούναβη, στην Ουγγαρία, όπου οι θερµοκρασίες ξεπέρασαν τους 35 βαθµούς Κελσίου τις προηγούµενες µέρες. Τα φορτηγά πλοία αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους περισσότερο από το µισό του φορτίου τους, λειτουργώντας µόλις στο 30%40% της χωρητικότητάς τους. Αυτό έχει άµεσες επιπτώσεις όχι µόνο στη ναυτιλία αλλά και στη γεωργία. Αλλά και στην Πολωνία ο Βιστούλας, ο µεγαλύτερος ποταµός της χώρας, έχει υποχωρήσει στο χαµηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βαρσοβία. Αυτό οφείλεται στις παρατεταµένες θερµοκρασίες άνω των 30 °C και τις περιορισµένες βροχοπτώσεις. Μετρήσεις από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και ∆ιαχείρισης Υδάτων (IMGW) της χώρας δείχνουν ότι η στάθµη του Βιστούλα στον σταθµό Βαρσοβίας - Μπούλβαρι µειώθηκε σε µόλις 19 εκατοστά, καταρρίπτοντας το προηγούµενο ρεκόρ των 20 εκατοστών που είχε σηµειωθεί τον Σεπτέµβριο του 2023. Ιστορικά, η µέση στάθµη του ποταµού σε αυτή την τοποθεσία είναι περίπου 230 εκατοστά. «Οι συνθήκες είναι ανησυχητικές. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η παρατεταµένη ζέστη επιταχύνουν την έλλειψη νερού σε όλη τη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος του IMGW. ∆εν είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί ποταµοί «διψούν».

Πριν από τρία χρόνια, γερµανικές εταιρείες είχαν βρεθεί αντιµέτωπες µε σηµεία συµφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και προβλήµατα παραγωγής λόγω δραµατικής µείωσης της στάθµης των υδάτων στον Ρήνο. Οι συνέπειες της κλιµατικής κρίσης εκτείνονται πάντως και πέρα από τους ποταµούς. Η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF αναγκάστηκε να µειώσει προσωρινά την παραγωγή σε πυρηνικούς σταθµούς στους ποταµούς Ροδανό και Γαρούνα, καθώς οι υψηλές θερµοκρασίες περιόρισαν την ικανότητα ψύξης των σταθµών. Στο Γιορκσάιρ του Ηνωµένου Βασιλείου, τα επίπεδα των δεξαµενών νερού έχουν υποχωρήσει σε ανησυχητικά χαµηλά επίπεδα, φτάνοντας στο 55,8% τον Ιούνιο, σηµαντικά κάτω από τον µέσο όρο του 81,9%. Η αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια του καύσωνα επιδείνωσε την κατάσταση, µε τους κατοίκους να χρησιµοποιούν σχεδόν 1,5 δισ. λίτρα την ηµέρα. Εταιρείες ύδρευσης, όπως η Severn Trent, προτρέπουν τους πελάτες τους να είναι «προσεκτικοί στη χρήση νερού».

Ενώ προβλέπονται κάποιες βροχοπτώσεις στη Γερµανία τις επόµενες ηµέρες, οι οποίες ίσως ανεβάσουν ελαφρώς τη στάθµη των υδάτων, η συνολική εικόνα παραµένει ανησυχητική. Η κλιµατική αλλαγή και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινοµένων, όπως οι καύσωνες και οι ξηρασίες, θέτουν διαρκώς νέες προκλήσεις για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την οικονοµία της Ευρώπης. Η ανάγκη για µακροπρόθεσµες στρατηγικές διαχείρισης υδάτινων πόρων και προσαρµογής στις νέες κλιµατικές συνθήκες γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Καθημερινή