Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε ότι η πλατφόρμα Μeta βρίσκεται ενώπιον σοβαρού ανταγωνισμού με κριτήριο τον χρόνο που δαπανούν οι χρήστες στο Facebook. Ο σημαντικότερος ανταγωνιστής θεωρείται η εφαρμογή μοιράσματος βίντεο Tiktok, ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες.

Δραστική πτώση στην τιμή της μετοχής της Meta Platforms, της μητρικής εταιρείας του Facebook, σημειώθηκε χθες, αφαιρώντας πάνω από 200 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή αξία της. Αφορμή της καταβαράθρωσης κατά 24% χθες στις πρωινές συναλλαγές και πριν από το επίσημο άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά ελαττώθηκαν οι ημερήσιοι χρήστες του Facebook κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η πρώτη στασιμότητα στην ιστορία του κοινωνικού δικτύου, ακριβώς στη συμπλήρωση 18 ετών από ιδρύσεώς του, είναι μία από τις αρνητικές ειδήσεις που ανακοίνωσε. Πολλοί επενδυτές, εξ αυτού του λόγου, άρχισαν να διερωτώνται μήπως οι καλύτερες μέρες της μετοχής του έχουν παρέλθει πλέον, όπως σχετικώς επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Αναφορικά, δε, με τις προβλέψεις των πωλήσεων για την τρέχουσα περίοδο, και αυτές είναι απογοητευτικές, ενώ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook/meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δυνητικά απώλεσε από την προσωπική περιουσία του σχεδόν 24 δισ. δολάρια. Παραδέχθηκε, δε, ότι η πλατφόρμα Μeta βρίσκεται ενώπιον σοβαρού ανταγωνισμού με κριτήριο τον χρόνο που δαπανούν οι χρήστες στο Facebook αλλά και την προσοχή που δίνουν. Ο κυριότερος ανταγωνιστής θεωρείται η εφαρμογή μοιράσματος βίντεο Tiktok, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021 οι χρήστες στο Facebook παρέμειναν στα 2,91 δισεκατομμύρια σε μηνιαία βάση, όπως και το προηγούμενο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενεργοί ημερήσιοι χρήστες στη Β. Αμερική, την πιο κερδοφόρα αγορά του, εμφάνισαν μικρή πτώση στα 195 εκατομμύρια από τα 196 εκατομμύρια. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 10,3 δισ. δολάρια ή 3,67 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων 3,84 δολαρίων. Τα έσοδα στα 33,67 δισ. δολάρια συγκρίνονται με τα ελαφρώς χαμηλότερα των 33,43 δισ. δολαρίων που είχαν προβλέψει αναλυτές. Το τρέχον τρίμηνο η Μeta αναμένει έσοδα 27-29 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για 30,3 δισ. δολάρια.

Οι δυσοίωνες προοπτικές και η ανάσχεση στην αύξηση των χρηστών συνιστούν μια καίρια αντιστροφή για μια εταιρεία η οποία από τη στιγμή που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2012 εμφάνιζε σταθερά κέρδη στην τιμή της μετοχής της, ενώ μόνο μία χρονιά αποτέλεσε εξαίρεση. Ενδεχομένως η ναυαρχίδα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η πλατφόρμα Μeta ως μετεξέλιξη του Facebοok σε ένα ιντερνετικό μετασύμπαν, να τελεί σε φάση σταθεροποίησης και στασιμότητας. Και αυτό έχει σημασία για ακόμα ένα λόγο, διότι αποτελεί και τη βασική κινητήρια δύναμη διαφημιστικών εσόδων. Η δε μονοήμερη καταβύθιση της τιμής της μετοχής της Μeta ίσως να καταχωριστεί ως η χειρότερη του είδους στην αμερικανική αγορά. Σε αναφορά του Μάικλ Νάθανσον, αναλυτή στον χρηματιστηριακό οίκο Moffett Nathanson, την οποία τιτλοφόρησε «Facebook: η αρχή του τέλους;», επισημαίνει πως η μείωση χρηστών φανερώνει βαθύτερα προβλήματα στον όμιλο, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη στην αγορά.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τονίζει ότι η δική του απάντηση στο Tiktok, η εφαρμογή Reel, αναπτύσσεται γρήγορα, αλλά τα κέρδη αυξάνονται αργά, οπότε ζήτησε υπομονή από τους επενδυτές. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί πως ίσως πρώτη φορά ο μεγιστάνας έχει τόσο πολλά μέτωπα ανοιχτά παράλληλα, όπως η αντιπαράθεσή του με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, η δαπανηρή αλλαγή στρατηγικής για να κατασκευάσει το μετασύμπαν, η μείωση των προϋπολογισμών των διαφημιστικών εταιρειών, καθώς και η μεταστροφή της Apple μακριά από τη στοχευμένη διαφήμιση, που ίσως του αφαιρέσει 10 δισ. δολάρια από τα φετινά του έσοδα.