Το πρακτορείο Bloomberg καταγράφει τις περιουσίες περίπου 2.800 δισεκατομμυριούχων. Από αυτούς, τουλάχιστον οι δέκα έχουν περιουσία από 10 δισ. δολάρια και πάνω. Αυτοί, όμως, που έχουν 100 δισ. δολάρια είναι μόνο δύο.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πρώτος για πολλά χρόνια στη λίστα των πλουσιότερων του κόσμου, απέκτησε έναν ακόμη επιχειρηματία με περιουσία 100 δισ. δολαρίων: Τον Τζεφ Μπέζος.

Η περιουσία του Γκέιτς που φτάνει σήμερα τα 100 δισ. δολάρια δεν έφτασε ποτέ τόσο ψηλά από την εποχή της λεγόμενης «φούσκας dot-com», την ώρα που ο Μπέζος έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο. Πλέον, όμως, ο ιδρυτής της Amazon έχει περιουσία 145,6 δισ. δολαρίων, αυξάνοντάς την μόνο φέτος κατά 20,7 δισ. δολάρια. Ο Γκέιτς είδε το 2018 τη δική του περιουσία να μεγαλώνει κατά 9,5 δισ. δολάρια.

Το παράδειγμα των δύο αυτών επιχειρηματιών δείχνει μια γενικότερη εικόνα για το τεράστιο εισοδηματικό κενό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα έντονο σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η περιουσία του Γάλλου Μπερνάρντ Αρνό φτάνει τα 86,2 δισ. δολάρια, ήτοι το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Η καθαρή περιουσία του Ισπανού Αμάνσιο Ορτέγκα αντιπροσωπεύει το 5% του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ ο Γεωργιανός Bidzina Ivanishvili κατέχει περιουσία ίση με το ένα τρίτο το ΑΕΠ της χώρας του.

Παρόλα αυτά οι τεράστιες περιουσίες των Γκέιτς και Μπέζος ίσως δεν παραμείνει τόσο υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Γκέιτς έχει δωρίσει 35 δισ. δολάρια στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ενώ έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να προσφέρει σε δωρεές της μισή του περιουσία. Την ίδια ώρα ο Μπέζος έχει έναν άλλο «πονοκέφαλο»: το κόστος του διαζυγίου του με την πρώην σύζυγό του, Mackenzie.

Fortune