Πολλοί μιλούν τα τελευταία χρόνια για τη «μεγάλη απόβαση» των Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα. Πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα, τι προοπτικές έχει και ποιοι δείχνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας;

Aκόμα και οι Κινέζοι ιδιώτες που αγόρασαν 100 διαμερίσματα στα Εξάρχεια  συγκεντρώνοντας πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, είναι μία πτυχή των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Συνδέεται με την απόκτηση Golden Visa στην οποία η «χώρα των δράκων» πρωτοπορεί.

Βεβαίως, η «ναυαρχίδα» στην εν εξελίξει «απόβαση» Kινέζων επενδυτών είναι άλλη: η Cosco και οι υπόλοιπες άμεσες επενδύσεις, αλλά και η πολύ ισχυρή χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας.

Ναι λοιπόν, είναι υπαρκτή η έφοδος των Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα στα στοιχεία που τηρούν ειδικευμένοι οργανισμοί του εξωτερικού αλλά και η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, επιμελητήρια και άλλοι οργανισμοί.

Ωστόσο, με βάση τις επίσημες στατιστικές, δεν είναι προς το παρόν πολύ μεγάλη, για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά. Αλλά ακριβώς επειδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή, η εικόνα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει άμεσα. Αν βεβαίως τα κεφάλαια τελικά… έρθουν.

Η Ευρώπη στο στόχαστρο της Κίνας

Παγκοσμίως, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016, αγγίζοντας σχεδόν τα 200 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Άμεση ξένη επένδυση (ΑΞΕ) υφίσταται όταν η επιχείρηση (ο άμεσος επενδυτής) που δεν είναι κάτοικος μιας χώρας, κατέχει τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης-κατοίκου. Η αξία της περιλαμβάνει, πέραν της αρχικής συναλλαγής (εγκατάσταση, εξαγορά, σύσταση) και συναλλαγές που αφορούν για παράδειγμα σε αύξηση κεφαλαίου, συγχώνευση αλλά και παύση της σχέσης (αποεπένδυση-αρνητική αξία).

Η επέλαση των κινεζικών κεφαλαίων ανά την Ευρώπη είναι τεράστια. Πυροδοτεί μάλιστα συζητήσεις για το πώς θα ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία, προκειμένου να την αντιμετωπίσει. Οι επενδύσεις τους ανήλθαν συνολικά σε 35 δισ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 77% από το 2015, όπως αναφέρει ο οργανισμός που ειδικεύεται στις κινεζικές σχέσεις, έχει έδρα στο Βερολίνο και είναι αποδεκτός από διεθνείς αναλυτές και πρακτορεία για την ποιότητα των στοιχείων του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου 2.000 κινεζικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα παραρτήματα στην ΕΕ, απασχολούν 47.000 άτομα και συγκεντρώνουν σωρευτική επένδυση ύψους $40.097 εκατ., ή αλλιώς 4 από τα 10 δολάρια που επενδύονται στις αναπτυγμένες χώρες.

Η Ελλάδα στη «γωνία» του κάδρου

Η Γερμανία παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης μεταξύ των κρατών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 31% των συνολικών κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Οι κινεζικές επενδύσεις στη χώρα επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, σε επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Όσον αφορά στις επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτές είναι μεγάλες (σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας), χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν. Υπολογίζονται στα 840 εκατ. ευρώ το 2016, από μετρήσεις του Μercator Institute for China Studies (Merics).

Η Ελλάδα, παρά τον γεωστρατηγικό ρόλο που έχει ως πύλη εισόδου στην κεντρική/ανατολική κυρίως Ευρώπη, έχει επενδυτικά κεφάλαια χαμηλότερα της Ρουμανίας (889 εκατ. ευρώ) και βεβαίως πολύ μικρότερα από αυτά χωρών όπως η Πορτογαλία (5,7 δισ. ευρώ), η Ισπανία και η Ιταλία (που είναι πύλες εισόδου στη δυτική Ευρώπη). Όλα αυτά με βάση τα στοιχεία του 2016.

Μεταξύ των κρατών του Νότου, η Πορτογαλία αποτελεί πράγματι έναν ισχυρό πόλο. Κινέζοι αγόρασαν το 45% των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής της χώρας, με έμφαση στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία, οι Κινέζοι επενδυτές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στους αμπελώνες και τα οινοποιεία, αλλά και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν είναι οι Κινέζοι, αλλά οι Ολλανδοί οι πιο μεγάλοι επενδυτές

Ποια είναι η θέση της Κίνας στις ελληνικές επενδύσεις; Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη, αλλά οι βασικοί επενδυτές παραμένουν άλλοι. Η Κίνα βρίσκεται στην όγδοη θέση της λίστας.

Άμεσες Επενδύσεις* μη κατοίκων στην Ελλάδα ανά χώρα προέλευσης (εκατ. ευρώ)

Κατάταξη Χώρα  2016

1 Ολλανδία 5.402,4

2 Λουξεμβούργο 5.149,6

3 Γερμανία 4.934,2

4 Γαλλία 2.063,4

5 Ελβετία 1.620,6

6 Βέλγιο 1.455,2

7 Ιταλία 962

8 Κίνα 840

9 Ισπανία 760,7

10 ΗΠΑ 513,7

11 Ηνωμένο Βασίλειο 485,4

12 Αυστρία 282

13 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 137,3

14 Σουηδία 97,5

15 Δανία 82,6

  ΣΥΝΟΛΟ 23.883,6

  Ευρωζώνη (18 χώρες) 18.961,4

  ΕΕ-28 19.657,5

  ΟΟΣΑ 24.452,8

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος και Mercator Institute for China Studies (MERICS) για την Κίνα

Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο κατατάσσονται πρώτες στη λίστα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, και έπεται η Γερμανία. Σύμφωνα με την Enterprise Greece, τα γερμανικά κεφάλαια προέρχονται κυρίως από την επένδυση της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ. Οι γαλλικές επενδύσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στην εξαγορά ελληνικών τραπεζών από γαλλικές κατά την περίοδο πριν την έναρξη της κρίσης.

Στις πρώτες θέσεις των χωρών που επενδύουν στη χώρα ανήκουν επίσης οι ΗΠΑ, οι οποίες υπολείπονται οριακά των Κινέζων.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία προέρχονται από δύο πηγές: η πρώτη είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ δεν περιέχουν ξεχωριστή αναφορά στην Κίνα, την οποίαν αναγράφουν στις «λοιπές χώρες». Το Τμήμα Κατάρτισης Λογαριασμών Εξωτερικού Τομέα της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε σε σχετικό αίτημά μας ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τις άμεσες επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα για το έτος 2016, διότι δεν είναι «αξιοσημείωτα», ενώ τα ανάλογα ποσά από το Χονγκ Κονγκ (αυτόνομη περιοχή της Κίνας) που προσμετρούνται επισημαίνει ότι ανέρχονται σε 545 εκατ. ευρώ το 2016.

Έτσι, από την ΤτΕ προέρχονται τα στοιχεία των υπολοίπων κρατών, ενώ από το Merics το ποσό επενδύσεων της Κίνας προς την Ελλάδα, ώστε να γίνουν οι συγκρίσεις, με την επιφύλαξη τυχόν (μικρών) διαφορών στον τρόπο μέτρησης.

Ποιες είναι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Παρακάτω είναι ο πίνακας των επενδύσεων που έγιναν, είναι σε εξέλιξη ή σε ένα πρώτο στάδιο συμφωνίας. Ένα μεγάλο μέρος των συμφωνιών αυτών βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, ή είναι στα «σκαριά». Άρα, εξηγούν πηγές της αγοράς, υπάρχουν κεφάλαια που ακόμη δεν έχουν «φτάσει» ή δεν έχουν αποτυπωθεί στις επίσημες στατιστικές και μπορεί τελικά να έρθουν αν οι συμφωνίες υλοποιηθούν.

Το χρονολόγιο έλευσης των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα

HanergyHanergy Φωτοβολταϊκά ισχύος  5,5MW

Cosco Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής PCT SA  €43 εκατ. 2011

Sky Solar Φωτοβολταικά σε Κοζάνη (6MW) και Αχαϊα (1,85MW) περίπου €15 εκατ. 2012

Fosun Εξαγορά ποσοστού Folli Follie €85 εκατ. 2012

Cosco Κατασκευή/επέκταση στις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ €340 εκατ. 2013

HuaweiHuawei Ανάπτυξη logistics hub στον Πειραιά Ν/Α 2013

Fosun Ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό €7 δισ. 2014

ZTEZTE Συμφωνία με COSCO για δημιουργία περιφερειακού Logistics hub στον Πειραιά Ν/Α 2014

PCCW Εξαγορά της ελληνικής start-up Crypteia Networks 2014

Cosco Απόκτηση του 67% του ΟΛΠ €368,5 εκατ. 2016

CMECΗ (China Machinery Engineering Corporation) Mνημόνιο Συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα Ν/Α 2016

China International Television Corporation Συνεργασία Forthnet - China International Television Corporation Ν/Α 2016

Cosco Σχέδιο επενδύσεων 2017 στον ΟΛΠ €140 εκατ. 2016

State Grid Corporation of China Σύμβαση πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ €320 εκατ. 2016

Shanghai Gongbao Business Consulting and KaiXinRong Group Συμφωνία συνεργασίας Σύμφωνο Συνεργασίας της Forthnet με την κινεζική ZTE στις τηλεπικοινωνίες €500 εκατ. 2017

Οι επενδύσεις που είναι σίγουρα εδώ

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΣΕΒ από την Τράπεζα της Ελλάδας, την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο και άλλες πηγές, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα εστιάζονται στις µεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις επικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Cosco. Η βασική στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα είναι η συµµετοχή της Cosco στην επέκταση και εκσυγχρονισμό του Λιμένα Πειραιά. Ο Πειραιάς βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση των µεγαλύτερων λιμένων της Μεσογείου, από την 11η που βρισκόταν το 2006, ενώ διεθνείς εταιρείες όπως η ZTE, η HUΑWEI και η HP διακινούν µέσω Πειραιά τα προϊόντα τους στην Ευρώπη. Η Cosco απέκτησε τον Απρίλιο του 2016 τον έλεγχο του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (υπήρξε ο τελικός πλειοδότης στη σχετική διαδικασία υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕ∆).

Η αξία της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Cosco και του ΤΑΙΠΕ∆, υπολογίζεται σύμφωνα με τον ΣΕΒ στο 1,5 δισ. ευρώ: 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της Cosco (22 ευρώ ανά µετοχή) για το 67% του ΟΛΠ, 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία, 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης και 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα µερίσµατα για το υπολειπόµενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕ∆ θα συνεχίσει να κατέχει. Στόχος η ανάπτυξη στην περιοχή µονάδων ελαφράς µεταποίησης και συναρµολόγησης κινεζικών και άλλων προϊόντων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεντσιάνγκ στα εγκαίνια σιδηροδρομικής γραμμής για κοντέινερ στις εγκαταστάσεις της Κόσκο στο λιμάνι του Πειραιά, τον Ιούνιο του 2016. [Louisa Gouliamaki/POOL/AFP]

ZTE. Η κινεζική εταιρία ΖΤΕ –µία εκ των πέντε µεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών παγκοσμίως– δημιούργησε διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για τα προϊόντα της. Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία και για επένδυση 500 εκατ. ευρώ με τη Forthnet.

Huawei. Η Huawei δημιούργησε νέο πιλοτικό κέντρο διανομής στον Πειραιά.

State Grid Corporation of China. Η State Grid Corporation of China συμμετέχει πλέον με ποσοστό 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, έχοντας καταβάλει τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

CMEC. Η CMEC έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας.

Hanergy. Η Hanergy, η οποία το 2012 δημιούργησε γραφείο στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σχέδιο για επενδύσεις €1,8 δισ. έχοντας ως στόχο να κατασκευάσει και να λειτουργήσει µονάδες παραγωγής ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 1000MW.

CECEP. Η CECEP-China Energy Conservation and Environmental Protection Group ασχολείται µε την ανάπτυξη µικρών φωτοβολταϊκών έργων σε 11 περιοχές της Ελλάδας µε συνολική δυναµικότητα 30 MW, µέσω κοινοπραξίας της New Era Holding (θυγατρική της CECEP) και της επίσης κινεζικής Sky Solar.

Sinovel WindSinovel Energy Group Co Ltd. Ο Όµιλος ∆ΕΗ ΑΕ και η Κινεζική εταιρία Sinovel Wind Energy Group Co Ltd, η δεύτερη παγκοσμίως βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, ανακοίνωσαν τον Απρίλιο του 2011 την υπογραφή Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και τη δημιουργία μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ελλάδα µε άμεση ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200-300 MW.

Fosun. Η ελληνική Lamda Development υπέγραψε συμφωνία µε την κινεζική Fosun για την ανάπτυξη του Ελληνικού, ενός έργου που όταν υλοποιηθεί αναµένεται µε τους µέχρι σήµερα σχεδιασµούς να φτάσει περί τα 10 δισ. ευρώ και θα µπορούσε να δηµιουργήσει άµεσα 10.000 θέσεις εργασίας και σε βάθος χρόνου, δηλαδή µε την ολοκλήρωσή του, ακόµη και 50.000 θέσεις.

Ναυτιλία – Ακίνητα: Τα ποσά στην πράξη είναι πιο μεγάλα…

Η πραγματική παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα είναι –σύμφωνα με πηγές της αγοράς– πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναφέρουν οι επίσημοι αριθμοί και οι λίστες με συμφωνίες, υφιστάμενες ή κυοφορούμενες.

Και τούτο διότι πέρα από τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, που αποτιμώνται σε έναν βαθμό, υπάρχουν και άλλα πεδία, όπου η αποτίμηση είναι δυσκολότερη.

Η αγορά ακινήτων είναι το ένα από αυτά. Το άλλο είναι η ναυτιλία, με την ισχυρή χρηματοδότηση ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων από κινεζικές τράπεζες.

Μόνον οι τρεις μεγαλύτερες κινεζικές χρηματοδότριες ελληνόκτητων ομίλων, οι China Exim BankExim Bank of China, China Everbright BankChina Everbright Bank και China Development Bank, έχουν χαρτοφυλάκιο που υπερβαίνει τα $2,5 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΕΒ, ενώ άλλοι κινεζικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων έχουν άλλη τόση έκθεση στην ελληνική ναυτιλία.

Η China Development Bank, που είναι μεταξύ άλλων και εκ των χρηματοδοτών της Cosco στον Πειραιά, έχει αντιπροσώπευση στην Αθήνα από το 2010, ενώ εδώ βρίσκεται από καιρό και η China Exim Bank.

Εκτιµάται ότι από το 2000 έχουν ναυπηγηθεί συνολικά περί τα 800 πλοία με χρηματοδότηση από την Κίνα, αξίας $30 δισ. Σύµφωνα µε στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εντός του 2015 παραδόθηκαν 76 τέτοια πλοία ελληνικών συµφερόντων, ενώ είναι σε εξέλιξη ακόµη 163 παραγγελίες.

Η Golden Visa και οι επενδύσεις σε ακίνητα

Περισσότεροι από 850 Κινέζοι πολίτες, μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα, έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα.

Σύμφωνα με τον oργανισμό Enterprise Greece, που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας, το πρόγραμμα Golden Visa από το 2013 εκδίδει άδειες διαμονής με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των €250.000. Ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανήλθε, σύμφωνα με στοιχεία της Γ. Γρ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε 2.014 από την έναρξη του προγράμματος το 2013. Της Κίνας έπεται η Ρωσία με 388 άδειες· η Τουρκία με 161 συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, ξεπερνώντας την Αίγυπτο που ήταν στην τρίτη θέση προηγουμένως.

Οι τοπ 10 χώρες που έλαβαν τις περισσότερες άδειες διαμονής ως επενδυτές/αγοραστές ακινήτων

  Χώρα Άδειες

1 Κίνα 850

2 Ρωσία 388

3 Τουρκία 161

4 Αίγυπτος 98

5 Λίβανος 85

6 Ουκρανία 73

7 Ιράκ 62

8 Συρία 48

9 Ιορδανία 46

10 Σαουδική Αραβία 18

10 ΗΠΑ 18

  Σύνολο αδειών (και σε εθνικότητες εκτός των κορυφαίων 10) 2014

Σε ό,τι αφορά τη συνολική χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές/αγοραστές ακινήτων μαζί με τα μέλη των οικογενειών που τους συνοδεύουν, φτάνουν στις 2.091, σύμφωνα με τον επενδυτικό οργανισμό του υπουργείου Οικονομίας.

Συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων & μέλη οικογενείας τους

  Χώρα Άδειες

1 Κίνα 2.091

2 Ρωσία 894

3 Τουρκία 396

4 Λίβανος 235

5 Αίγυπτος 233

6 Ιράκ 243

7 Ουκρανία 169

8 Συρία 157

9 Ιορδανία 111

10 Σαουδική Αραβία 23

  Σύνολο αδειών (και σε χώρες εκτός των κορυφαίων 10) 4.962

Το νέο κύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο ΣΕΒ από δημοσιεύματα και άλλες πηγές, ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει:

Friedmann Pacific Asset Management Ltd και Shenshen Airport (Group) για το αεροδρόµιο Ελ. Βενιζέλος

Fujian Shipbuilding Corporation για συνεργασία µε ελληνικά ναυπηγεία

Η Cosco βρίσκεται σε επαφές τόσο µε την Carnival, τη µεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσµο, η οποία αναπτύσσει τη συνεργασία της µε την Κίνα, αλλά και µε την Royal Caribbean, καθώς και την MSC Cruises και τους υπόλοιπους µεγάλους οµίλους κρουαζιέρας, προκειμένου να αναπτυχθεί το home port

Πάντως, πέρα από τις πληροφορίες, υπάρχουν και τα στοιχεία που συλλέγει το Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο για τους φακέλους επενδύσεων που έχουν υποβληθεί σε αυτό.

Επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από μέλη του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου

  Όνομα επενδυτικού σχεδίου   Περιγραφή Εταιρεία Τομέας

1 Telecom Project Πρόσβαση της Κίνας στην αγορά τηλεπικοινωνιών της ΕΕ μέσω της Ελλάδας Innogrowth SA & Eurochinese Development PC Τηλεπικοινωνίες

2 ΑΤΗΕΧ Project Σύνδεση της ελληνικής και κινεζικής αγοράς κεφαλαίου – εισηγμένο αμοιβαίο κεφάλαιο στο Χ.Α., που εκδόθηκε από Κινέζο asset manager ATHEX Group Χρηματοοικονομικός

3 Mediterranean Diet Project «Ελληνική δίαιτα» National Can Hellas Τρόφιμα και Γεωργία

4 Medfresh Project Medfresh Μεσογειακή κουλτούρα Ergogroup SA Τρόφιμα και Γεωργία

5 MEDOLIO Olives & Olive Oil Εξαγωγές στην Κίνα Medolio SA Τρόφιμα και Γεωργία

6 KAOUSSIS China Business Development Plan Ανάπτυξη κοινής επιχείρησης με κινεζική εταιρεία που δραστηριοποιείται ήδη στις εξαγωγές, στον τομέα των δημοτικών οχημάτων/εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων Kaoussis SA Διαχείριση αποβλήτων

7 JET ENERGY Project Σύμπραξη σε ενεργειακά έργα στην Ελλάδα Jet Energy Ltd Ενέργεια

8 Ierapetra Resort Ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο Papoutsakis SA Τουρισμός-Ακίνητα

9 Elounda Resort Ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο Red N Blue SA Τουρισμός-Ακίνητα

10 Sitia Bay Ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο Dolphin Capital SA Τουρισμός-Ακίνητα

11 Helen of Troy Resort Ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο Nissi Mareza SA Τουρισμός-Ακίνητα

12 Dogus Hellas Projects Τουριστικές επενδύσεις και κοινοπραξίες Dogus Hellas SA Τουρισμός-Ακίνητα

13 MAZI Travel & Events Παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και την Κύπρο από την MAZI TRAVEL για Κινέζους πελάτες MAZI Travel SA Τουρισμός

14 Ελλάδα-Κίνα «Μονοπάτια Πολιτισμού» Επιχειρηματικό Cluster Πολιτιστικού Τουρισμού Wonderlab Τουρισμός

15 Doers Customer Engagement Platform Πλατφόρμα αφοσίωσης πελατών, η οποία επιτρέπει αγορές πολλαπλών μέσων ETHOS SA Τεχνολογία

16 Shenzhen Airport Group Project Ενδιαφέρον για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου της Αθήνας Shenzhen Airport Group – Eurochinese Development PC Επενδύσεις

Τα στοιχεία ξένων οργανισμών δείχνουν ότι η ελληνική περίπτωση έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα. Το (έμπρακτο) κινεζικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε υποδομές, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας ως πύλης εισόδου σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και τούτο όταν σε πολλά κράτη οι νέες τεχνολογίες και γενικότερα η βιομηχανία είναι η έμφαση.

Σύμφωνα με έκθεση του China Europe Club του πανεπιστημίου ESADE. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Ισπανία και είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως σε σπουδές μάνατζμεντ., οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην Ανατολική Ευρώπη έχουν στρατηγική σημασία για την Κίνα. Η έκθεση αναφέρει ότι οι Κινέζοι επενδυτές «εκταμιεύουν την οικονομική ύφεση της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσουν να επιδίδονται σε στρατηγικούς τομείς». Τα κεφάλαια συγκεντρώνονται στη ναυπηγική και την τουριστική βιομηχανία, αλλά και στις υποδομές.

Πέρα από την Ελλάδα, «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή κινεζικών κεφαλαίων», όπως αναφέρει το Merics, που επικαλείται προβολές σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα θα τριπλασιάσει τα παγκόσμια περιουσιακά της στοιχεία μέχρι το 2020, «μια διαδικασία που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες των κρατών υποδοχής και τις παγκόσμιες αγορές».

Εξηγεί ακόμα ότι «η μετατόπιση της παγκόσμιας επενδυτικής θέσης της Κίνας θα απαιτήσει από τους πολιτικούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο να προσαρμόσουν τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής τους προς την Κίνα, τόσο για να αποκομίσουν τα οφέλη από αυτό το επόμενο στάδιο της παγκόσμιας ολοκλήρωσης, όσο και για να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς νέους κινδύνους».

Αυτό που μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια είναι το μέγεθος της «επέλασης» της Κίνας στη χώρα μας. Αλλά και το αν σιγά σιγά θα μεταστραφεί το βάρος από τις υποδομές στις νέες τεχνολογίες.

Δήμητρα Καδδά (Inside Story)

*Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης από το 1997, αρχικά στον Επενδυτή, ακολούθως στην Ελευθεροτυπία και σήμερα στο Capital.gr και στην εφημερίδα Κεφάλαιο.