«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να διεθνοποιηθούν και να στοχεύσουν σε μεγαλύτερες και διαφοροποιημένες αγορές υιοθετώντας τις τεχνολογικές προκλήσεις». Αυτό συνιστά ο κ. Κώστας Καραφωτάκης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Olympia. Πρόκειται για τον όμιλο που ιδρύθηκε από τον Πάνο Γερμανό το 1980 και έχει μετεξελιχθεί πλέον σε πολυεθνικό, κάνοντας έναν τζίρο που έχει αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο κ. Καραφωτάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως θα συνεχισθούν οι επενδύσεις στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και συστημάτων, ο όμιλος θα παραμείνει στην Πολωνία εξελίσσοντας περαιτέρω την Play, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει και το δίκτυο της Public. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Sunlight, θα επιδιώξει αύξηση της διείσδυσής της στις αγορές της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και μια δυναμική είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ.

– Ποιες είναι οι επιδόσεις του χαρτοφυλακίου συμμετοχών του ομίλου;

– "Η Olympia Group είναι έντονα εξωστρεφής όμιλος με παρουσία σε 5 χώρες. Μαζί με τις θυγατρικές της παρουσιάζει κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προσεγγίζουν τα 490 εκατ. Συνολικά απασχολούμε περισσότερους από 6.000 εργαζομένους και στηρίζουμε 12.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία, η Olympia έχει επενδύσει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, ενώ από το 2015 και μετά δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας.

Στο σχήμα ανήκουν 7 εταιρείες: Στην Ελλάδα διατηρεί τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών Συστήματα Sunlight, που από την Ξάνθη εξάγει το 98% της παραγωγής της, ενώ η Sunlight Recycling είναι η επέκτασή της στην ανακύκλωση. Παράλληλα δραστηριοποιούμαστε στον χώρο του λιανικού εμπορίου σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από την Public που σήμερα διαθέτει 52 καταστήματα. Στη διανομή προϊόντων τεχνολογίας επιχειρούμε μέσω της Westnet Distribution, ενώ η πιο πρόσφατη επένδυσή μας στην Ελλάδα είναι η εταιρεία παραγωγής υπηρεσιών επιχειρηματικού λογισμικού Softone, που προσβλέπει στην ανάπτυξή της στις χώρες της Νοτιονατολικής Ευρώπης.

Στο εξωτερικό δραστηριοποιούμαστε από το 2008 στην Πολωνία μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play, μια κίνηση που διαφοροποίησε το μέγεθος και το επιχειρηματικό μας εκτόπισμα, καθώς μιλάμε για τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στην αγορά. Επιπλέον, στην Πολωνία και στη Φινλανδία δραστηριοποιούμαστε και στον κλάδο του Fintech μέσω της Aasa, καινοτόμα εταιρεία χορήγησης καταναλωτικών δανείων με ιδιαίτερο τεχνολογικό sophistication..."