«Παγώνουν» σχέδια, περικόπτουν την παραγωγή, αυξάνουν τις τιμές και αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ

H κατασκευάστρια εταιρεία της κούκλας Barbie, Mattel, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές ορισμένων παιχνιδιών της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης και ότι θα μειώσει τον αριθμό των προϊόντων που κατασκευάζει στην Κίνα για την αμερικανική αγορά.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την περίφημη «Ημέρα Απελευθέρωσης», στις 2 Απριλίου, πλήττει εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το επίπεδο των δασμών επηρεάζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, η Mercedes-benz και ο βρετανικός όμιλος καταναλωτικών αγαθών Unilever, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται σε μια αυξανόμενη λίστα εταιρειών που έχουν ενημερώσει τους επενδυτές για τις νέες επιχειρηματικές συνθήκες από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς κατά των εμπορικών εταίρων της Αμερικής τον περασμένο μήνα. Ενα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που αντιμετώπισαν οι εταιρείες ήταν το πώς θα έπρεπε να ανταποκριθούν στην ταχύτητα με την οποία ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε νέες πολιτικές. «Παραδοσιακά οι πολιτικοί ήταν αργοί και οι εταιρείες γρήγορες, και δεν υπάρχει τρόπος η Ikea να προσαρμόσει τη στρατηγική της σε αυτό το είδος χρονικού ορίζοντα», δήλωσε στους Financial Times ο Τζέσπερ Μπρόντιν, επικεφαλής της Ingka, η οποία διαχειρίζεται τη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων Ikea. Ο όμιλος, πρόσθεσε, έχει συνήθως μια τουλάχιστον 10ετή προοπτική όταν αποφασίζει για την τοποθεσία ενός εργοστασίου.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τον τελικό συντελεστή των ανταποδοτικών δασμών που «πάγωσαν» μέχρι τον Ιούλιο και την τελική μορφή των εμπορικών συμφωνιών ήταν από μόνη της επιζήμια, περιορίζοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να σχεδιάζουν και να κάνουν προβλέψεις. Μέσα στο κλίμα αυτό, η κατασκευάστρια εταιρεία της κούκλας Barbie, Mattel, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές ορισμένων παιχνιδιών της στις ΗΠΑ, όπως επίσης και ότι θα μειώσει τον αριθμό των προϊόντων που κατασκευάζει στην Κίνα για την αμερικανική αγορά. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων παιχνιδιών της Mattel. Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ αναγνώρισε τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών στον κλάδο. «Τα παιδιά μπορεί να έχουν δύο κούκλες αντί για 30», είπε, μια δήλωση που επικρίθηκε έντονα.

Την ίδια στιγμή, ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford ανέφερε ότι οι δασμοί θα του κοστίσουν περίπου 1,5 δισ. δολάρια φέτος, κυρίως λόγω των αυξημένων εξόδων των μεξικανικών και κινεζικών εισαγωγών. Η εταιρεία ανέστειλε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις κερδών προς τους επενδυτές λόγω του κλίματος αβεβαιότητας. Εταιρείες κάθε είδους, όπως ο τεχνολογικός γίγαντας Intel, οι κατασκευαστές υποδημάτων Adidas και Skechers και ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών Procter & Gamble, παρουσίασαν λεπτομερώς τον αντίκτυπο των δασμών στις επιχειρήσεις τους. Η Adidas προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ για δημοφιλή αθλητικά παπούτσια, όπως τα Gazelle και Samba. Και η Procter & Gamble –η οποία παράγει το απορρυπαντικό πλυντηρίου Ariel και τα προϊόντα ξυρίσματος Gillette– δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στις τιμές της για να αντισταθμίσει το επιπλέον κόστος των υλικών που προέρχονται από την Κίνα. Τέλος, ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Νότιας Κορέας, Hyundai, έχει συστήσει μια ομάδα εργασίας για να βρει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τους δασμούς. «Αναμένουμε ότι οι δύσκολες επιχειρηματικές προοπτικές θα συνεχιστούν λόγω της εντατικοποίησης των εμπορικών συγκρούσεων και άλλων διαφόρων απρόβλεπτων μακροοικονομικών παραγόντων», ανέφερε η εταιρεία, που έχει ήδη μεταφέρει μέρος της παραγωγής της από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

«Οι εταιρείες δείχνουν απροθυμία να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια», εξηγεί η Φαμπιάνα Φεντέλι, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην M&G Investments.

Οι επενδυτές δεν έχουν λάβει ενημερώσεις από πολλές από τις 517 εταιρείες του Stoxx 600 που αναφέρουν τριμηνιαία αποτελέσματα, αλλά έχουν ήδη ενημερωθεί για την ανασταλτική επίδραση που είχαν οι δασμοί στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στη σύναψη συμφωνιών.

Καθημερινή